Festival kamernih horova

Izvor: RTS, 18.Avg.2009, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Festival kamernih horova

Osmi međunarodni festival kamernih horova održava se u Kragujevcu. Učestvuju horovi iz Evrope, Azije i Amerike.

U holu Druge kragujevačke gimnazije sinoć je počeo Osmi međunarodni festival kamernih horova, koji u traje do 22. avgusta.

Nakon pozdravne reči Saše Milenića, predsednika Skupštine grada Kragujevca, i Bogdana Đakovića, dirigenta i muzikologa iz Novog Sada, nastupio je AKH „Liceum" iz grada domaćina premijernim koncertom pod nazivom "Zavičajne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pesme Dimitrija O. Golemovića", kompozitora i etnomuzikologa iz Beograda.

Reč je o specijalnom projektu za ovaj festival, koji, kako kaže Miloje Nikolić,umetnički direktor festivala, "pokušava da istražuje multimedijalne prezentacije horskih kompozicija".

Danas i naredna četiri dana na nekoliko lokacija u gradu atraktivnim i nesvakidašnjim koncertima predstaviće se hor "Naama" iz Given Ade (Izrael), "Pro muzika" iz Subotice, "Normalista" iz Puebla (Meksiko) i horski ansambl solista "Tebe pojem" iz Krasnojarska (Rusija).

Smotra nema takmičarski karakter, a specijalna umetnička komisija odabraće najbolje numere svih horova učesnika koje će biti izvedene na završnom koncertu u subotu, 22. avgusta, takođe u holu Druge kragujevačke gimnazije,  kaže Nikolić.

Tokom festivala biće organizovani i prateći i sadržaji, između ostalog i Atelje, kojim će rukovoditi Vesna Šouc-Tričković, dirigent, vanredni profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, šef-dirigent Kamerne opere "Madlenijanum" u Zemunu.

Svi horovi će imati premijerne koncerte u Kruševcu, Nišu, Novom Sadu, Subotici, Pljevljima i u Beogradu čak tri nastupa.

Organizator te smotre, koja će se ubuduće održavati bijenalno, jeste AKD "Liceum", a generalni pokrovitelj grad Kragujevac. Ulaz je slobodan.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.