Izvor: Radio 021, 16.Okt.2019, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fejsbukova "libra" okupila 21 kompaniju, uključujući Uber i Spotifaj

Projekat izdavanja Fejsbukove digitalne valute libre okupio je 21 kompaniju, uključujući Uber i Spotifaj, pokazuje povelja o osnivanju Libra Association, objavljena nakon prvog sastanka u Ženevi.

Članice-osnivači zvanično su potpisale povelju o libri, objavio je glavni direktor udruženja Bertrand Perez.

"Sada imamo potpunu garanciju o njihovom angažmanu, tako da imamo poverenja u projekat", dodao je Perez.

U septembru su izrazili nadu da će >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << broj kompanija-učesnica porasti sa početnih 28 na "nešto više od 100", prenosi Seebiz. Umesto toga, lista se smanjila pošto je nekoliko kompanija uzmaklo pred učestalim kritikama regulatora iz svih delova sveta.

Tako su kartičarske kuće Viza i Masterkard, internet trgovina iBej i kompanija za digitalno plaćanje Strajp krajem prošle nedelje objavile da odustaju od članstva u Libra Asosiejšn, a desetak dana ranije iz projekta se povukla i kompanija za digitalno plaćanje PejPal.

Kompanije su se pokolebale nakon učestalih upozorenja regulatora o pretnjama koje sa sobom donose digitalne valute, uključujući probleme vezane za zaštitu podataka i transakcija, pranje novca i stabilnost finansijskog sistema.

Tako su Francuska i Nemačka najavile blokadu libre u Evropi, predlažući umesto toga izdavanje javne kriptovalute kojim bi upravljale centralne banke.

Radna grupa G7 upozorila je da bi "globalne stabilne digitalne valute pokrivene imovinom", poput evra i dolara, mogle zadati probleme centralnim bankama pri utvrđivanju kamatnih stopa. Perez je pak naznačio da bi datum izdavanja libre mogao biti pomeren u odnosu na zacrtanu sredinu 2020. godine.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.