Farbanje kose povećava rizik od raka dojke

Izvor: Radio 021, 17.Okt.2017, 13:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Farbanje kose povećava rizik od raka dojke

Žene ne bi trebalo da farbaju kosu više od šest puta godišnje, a pri tome bi trebalo da koriste prirodne sastojke kako bi smanjile rizik od oboljevanja od raka dojke, upozorio je britanski hirurg Kefah Mokbel.

Žene koje farbaju kosu imaju 14 puta veću šansu da obole od raka dojke. Dr Mokbel je istakao kako žene treba da smanje izlaganje sintetičkim bojama i koriste henu i boje na bazi bilja.

"Iako je potrebno dodatno istraživanje da bi potvrdili rezultate, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << naša otkrića ukazuju na to izlaganje farbama za kosu može uzrokovati rak dojke. Ženama koje farbaju kosu savetuje se da redovno idu na preglede grudi od 40. godine", upozorio je.

Bitno je izabrati boje koje imaju minimalnu koncetraciju aromatskih amina kao što je PPD (manje od dva odsto).

U istraživanju je posmatrana statička povezanost korišćenja farbi za kosu i rizika od oboljevanja od raka dojke. Pretpostavlja se da žene koje farbaju kosu više koriste i kozmetiku pa da to dodatno doprinosi povećanju rizika.

Autor: Klix.ba

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.