Izvor: Radio 021, 18.Jan.2021, 13:57

Fakultet dramskih umetnosti: Bezrezervna podrška Mileni Radulović, od nadležnih očekujemo efikasnu reakciju

Fakultet dramskih umetnosti poručio je da bezrezervno i odlučno pruža podršku mladoj glumici Mileni Radulović, koja je bila studentkinja ovog fakulteta, a u njenoj borbi da se svaki oblik seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja procesuira i kazni na adekvatni način.

"Neophodno je da razumemo koliko je teško progovoriti o ovakvom problemu, posebno iz pozicije žrtve. Zato smo ponosni što je naša bivša studentkinja imala snage da otvoreno i direktno progovori o tome >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i podeli svoje dramatično iskustvo, čime ohrabruje i osnažuje sve one koji su bili izloženi različitim oblicima seksualnog zlostavljanja, uznemiravanja i nasilja da o tome progovore. Želimo da podsetimo da Miroslav Aleksić nikada nije radio na Fakultetu dramskih umetnosti, niti je na bilo koji način bio uključen u procese edukacije i rada sa našim studentima i studentkinjama. Njegove radionice pohađala su i deca koja nisu nastavila sa obrazovanjem u polju glume i dramskih umetnosti. Ovo je važno naglasiti zato što je problem seksualnog zlostavljanja i zloupotrebe pozicije moći problem ne jedne struke, već može biti prisutno u bilo kojoj društvenoj i profesionalnoj strukturi, dok je krivica za svaki čin pojedinačna i isključivo na počiniocu", poručuju sa FDU.

Sa fakulteta poručuju da od nadležnih očekuju efikasnu reakciju koja će sprečiti da se slične radnje ponove na nekim novim žrtvama.

"Kao što očekujemo da počinioci budu adekvatno procesuirani i kažnjeni. Imamo potpuno poverenje u istražne organe i verujemo da će svoj posao obaviti krajnje profesionalno, u što kraćem vremenu", poručuju sa Fakulteta dramskih umetnosti.

Podsetimo, glumica Milena Radulović pre dva dana izašla je sa svojim iskustvom u javnost - ispričala je da je, kao učenica i maloletnica, doživela višestruko silovanje i da je počinilac učitelj glume Miroslav Aleksić (68), koji je ubrzo uhapšen. Potom su prijave sličnog seksualnog zlostavljanja prijavile i druge žrtve, s otvorenim pozivom policije da se sve žrtve jave.

Aleksić bi danas trebalo da bude pred tužiocem u postupku protiv njega.

Aleksićeva supruga Biljana Mašić, inače, predaje na FDU.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.