FTN dobio novu informatičku učionicu

Izvor: Radio 021, 13.Nov.2014, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FTN dobio novu informatičku učionicu

Na Fakultetu tehničkih nauka danas je svečano otvorena nova informatička učionica.

Adaptacija učionice je obavljena u okviru NIS-ovog programa "Energija znanja", koji promoviše saradnju kompanije sa univerzitetima i obrazovnim ustanovama.

Pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Vladimir Pavlov je rekao da  je ovakav vid saradnje između privrede i fakulteta ono što je dugi niz godina nedostajalo.

"Nije reč o saradnji koja će se zasnivati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << na nekom kvaziintelektualnom izučavanju teorije, nego na nečemu što će imati primenu u samom životu. Studenti koji budu, zahvaljujući radu u ovom kabinetu, izašli sa ovog fakulteta možda će posao dobiti na adresi NIS-a. Ti mladi ljudi će ostajati ovde i biće u poziciji da sa svojim kolegama iz inostranstva na ravnoj nozi sarađuju u svakom trenutku", rekao je Pavlov.

"Kao resorni sekretar zalagaću se da budžet za narednu godinu bude prevashodno okrenut ka Univerzitetu i saradnji privrede i Univerziteta. Smatram da IT sektor nije bio na pravi način predstavljen i da podrška treba da bude fokusirana na njega. Softveri su danas najskuplja umna roba na svetu. Izvozne kvote softvera i sličnih proizvoda - da ih nazovem proizvodima uma, prošle godine su kod nas dostigle izvozne kvote nekih tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda", naveo je Pavlov.

Dekan FTN-a prof. dr Rade Doroslovački izrazio je zahvalnost NIS zbog novog informatičkog kabineta, potvrđujući da je politika ovog Fakulteta "sveto trojstvo" obrazovanja, nauke i saradnje sa privredom.

Novi informatički kabinet omogućava Departmanu za energetiku i procesnu tehniku značajno poboljšanje pristupa istraživanju i proširuje mogućnosti analize različitih termo-tehničkih i procesnih problema, koji se sada opisuju i rešavaju pojednostvljenim inženjerskim metodama.

Nakon svečanog otvaranja, u novom kabinetu studenti su imali predavanje na kome je predstavljen Blok Energetika NIS-a.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.