FOTO: Vojvode Bojovića prohodna najranije u junu

Izvor: Radio 021, 17.Apr.2015, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Vojvode Bojovića prohodna najranije u junu

Ulica Vojvode Bojovića, koja je zatvorena prošle jeseni zbog radova na komunalnoj infrastrukturi, biće prohodna za saobraćaj najranije u junu, saznaje 021.rs.

Kako su nam potvrdili u Zavodu za izgradnju grada i Zavodu za zaštitu spomenika kulture, krajem maja trebalo bi da se završe arheološki radovi na Žitnom trgu koji su započeti u februaru, nakon što su pronađeni ostaci starog groblja uz nekadašnju Svetojovansku crkvu.

U ZIG-u navode da je do sada završeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << asfaltiranje Ulice vojvode Bojovića, na delu od Lukijana Mušickog do Vuka Karadžića.

- Sledeće nedelje asfaltiraće se deonica od ulice Vuka Karadžića do Jovana Subotića, a sve u cilju da se osposobe oni delovi ulice Vojvode Bojovića koji nisu u programu arheoloških ispitivanja. Što se tiče arheoloških ispitivanja, prema informacijama iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, oni bi trebalo da budu završeni do kraja maja, kada se ponovo može nesmetano krenuti sa putarskim radovima - kažu u ZIG-u.

Portparolka Zavoda za zaštitu spomenika Aleksandra Zeković navodi za 021.rs da su arheolozi za 40 dana rada do sada završili otprilike polovinu iskopavanja i da je do sada pronađeno 270 grobova.

- Od 12. februara do sada obavljeno je iskopavanje u dužini od 130 metara. Pronađene su zasebne grobnice, ali i ustanovljena pojava preklapanja grobova, ponovnog korišćenja grobnih mesta, kao i sahranjivanja više individua na jednoj grobnoj celini. Radovi su urađeni do polovine, a za obavljanje preostalog posla na ekshumaciji očekuje se da radovi potraju do kraja maja - navodi Aleksandra Zeković.

Podsetimo da je groblje na ovoj lokaciji bilo od XVIII veka kada je i sagrađena Svetojovanska crkva. Ona je srušena 1921. godine i tada je obavljena ekshumacija, kako se sada ispostavilo, samo dela groblja, pri čemu se na Uspenskom groblju nalazi zajednička grobnica, gde bi trebalo da budu pokopane kosti koje su sada pronađene.

Ipak, kako se ispostavilo da je pronađen veliki broj grobova, verovatno će Grad morati da donese posebnu odluku gde će kosti biti sahranjene.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.