Izvor: Radio 021, 11.Jun.2020, 19:46

FOTO: Verbalno napadnut novinar 021 dok je proveravao zbog čega se seče drvo

U pasažu Zmaj Jovine 6 (Prolaz Srđana Aleksića) u centru Novog Sada danas je sečeno drvo, a tokom obavljanja svog posla, novinar Žarko Bogosavljević doživeo je neprijatnost.

Naime, on je po prijavi građana da se uklanja drvo pored prizemne zgrade nekadašnjeg bioskopa "Korzo" načinio fotografiju seče, ali mu je ubrzo prišlo nekoliko muškaraca sa pitanjem ko je i šta fotografiše.

Iako se predstavio, druga strana nije želela da otkriva svoj identitet navodeći >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da su zakupci prostora u pasažu. Sem njih, tokom radova bili su prisutni i sveštenici pošto je parcela na kojoj se nalazi pasaž u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve.

Dobacivanja upućena novinaru Bogosavljeviću svodile su se na to da je on "poznat kao neko ko stalno piše protiv crkve", da su ga zbog toga već i tužili, te da 021 "stalno napada eparhiju lažima i izmišljotinama". Tražili su i da uništi načinjenu fotografiju, uz opasku da prostor u kojem se nalazi i nekoliko kafića ("Gusan", "Maša", "Bezec") nije javna površina, te da je "dobra volja SPC što dozvoljavaju građanima da ga slobodno koriste".

Kada su dobacivanja prestala, novinar je dobio informaciju da se drveće seče kako bi se uredilo dvorište i kako bi se zaštitila zgrada stara više od jednog veka u kojoj je nekada bio najstariji novosadski bioskop "Korzo". Uvidom u katastarsku dokumentaciju, parcele su vlasništvo SPC, te vlasnici imaju pravo da seku drveće po sopstvenoj volji.

U ovom pasažu se sa tri strane nalazi dvospratnica koju je država vratila crkvi u restituciji, a sama zgrada je poznata kao "Svojina" jer je nekada na fasadi pisalo da je to svojina SPC.

Autor: Žarko Bogosavljević

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.