Izvor: Radio 021, 10.Apr.2021, 19:15

FOTO, VIDEO: U Egiptu otkriven "izgubljeni zlatni grad"

Arheolozi su otkrili ostatke grada za koji se veruje da je najveći drevni grad u Egiptu, koji je hiljadama godina bio zakopan pod peskom.

Stručnjaci tvrde da je reč o jednom od najvažnijih otkrića od iskopavanja Tutankamonove grobnice, piše britanski list "Gardijan".

Poznati egiptolog Zahi Havas je obelodanio otkriće "izgubljenog zlatnog grada", navodeći da je ovo mesto otkriveno u blizini Luksora, gde se nalazi Dolina kraljeva.

"Egipatski tim, pod >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << vođstvom dr Zahija Havasa, pronašla je grad koji je bio izgubljen pod peskom. Grad je star 3.000 godina, datira iz vremena vladavine Amenhotepa III, a Tutankamon i Aj su nastavili da ga koriste", saopštio je tim arheologa.

Navodi se da se radi o najvećem drevnom gradu u Egiptu, poznatom pod imenom Aton. Betsi Brajan, profesorka egipatske umetnosti i arheologije na "Univerzitetu Džons Hopkins", rekla je da je ovo otkriće "drugo najvažnije arheološko otkriće od grobnice Tutankamona".

Otkriveni su predmeti od nakita, poput prstenova, zajedno sa posudama od keramike u boji, amajlijama u obliku bube skarabeja i ciglama od blata koji nose pečate Amenhotepa III.

"Mnoge strane misije tražile su ovaj grad i nikada ga nisu pronašle", rekao je Havas, koji je takođe bivši ministar za antikvitete.



Tim je započeo iskopavanja u septembru 2020. godine, između hramova Ramzesa III i Amenhotepa III u blizini Luksora, na 500 km južno od glavnog grada Kaira.

Tim arheologa je, takođe, izrazio optimizam u pogledu daljih važnih otkrića, napominjući da su otkrivene grupe grobnica do kojih se dolazi preko "stepenica uklesanih u stenu", što je slična konstrukcija kao ona pronađena u Dolini kraljeva.

"Misija očekuje otkrivanje netaknutih grobnica ispunjenih blagom", dodaje se.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.