Izvor: Radio 021, 27.Maj.2020, 11:45

FOTO, VIDEO: Protest zbog izbora direktorke škole u Kisaču, na kontraprotestu slovačka muzika i pogača

Kolektiv osnovne škole "Ljudovit Štur" u Kisaču, sindikat prosvetnih radnika i meštani ovog prigradskog naselja, protestovali su danas ispred Slovačkog kulturnog centra zbog izbora za v.d. direktora škole za koje kažu da su namešteni i za to okrivljuju direktora kulturnog centra Pavela Surovog.

Na protestu su se pojavili nastavnici i zaposleni u školi obučeni u majice sa likom Ljudovita Štura i nosili su brojne transparente sa parolama "Surov izbor", "nacionalna izdaja" >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i "ne možemo degradirati našu školu".

Kako za 021 kaže predsednica sindikata Ivana Muhova, u Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje nisu želeli da saslušaju njihovo mišljenje.

"Rekli su da je to njihova odluka i da im zakon to dozvoljava, jedino što nisu saslušali naše mišljenje. Njihov odgovor je jednostavno takav. Mi imamo direktora kojeg nismo tražili i sad moramo sa tim da se borimo. Organizovaćemo protest i u Novom Sadu i tražili smo hitno prijem kod ministra prosvete, sve smo pokrenuli i idemo dalje", navodi Muhova.

Dok je trajao protest, direktor Slovačkog kulturnog centra i potpredsednik Nacionalnog saveta Slovaka Pavel Surovi iz zgrade na koju je postavio natpis "pesmom protiv nasilja" puštao je slovačku narodnu muziku i izveo je nekoliko performansa.

Prvo je izneo ispred kulturnog centra pogaču i so, jer kako kaže to je "stari slovački običaj". U jednom trenutku pojavio se sa stolicom na kojoj je bilo ogledalo, ali taj performans nije pojasnio. Kasnije je izneo i natpis "Slovaci, ko je bezgrešan nek baci prvi kamen" i prošetao se kroz okupljene, na šta su oni reagovali zviždanjem. Dok je davao izjavu novinarima, demonstrativno je iz jedne prostorije izbacio na zemlju gomilu plakata sa prethodnih izbora, lokalnih i za Nacionalni savet, kako bi "dočarao" da je protest politički.

Surovi kaže da je protest politički i da su oni protiv njega zato što je on uspešan, "a uspeh se ne prašta".

"Ovo je jedna prljava predizborna kampanja ispred Kulturnog centra, ispred ustanove Grada Novog Sada. U pitanju je politički skup. Doveli su stranačke pristalice iz Bačkog Petrovca, iz Kulpina, Gložana, a najmanje je bilo Kisačana. Oni Kisačani koji su došli, oni su politički motivisani. Ovo je jedan vid nasilja, mi smo im odgovorili pesmom. Dočekali smo ih starim slovačkim običajem, hlebom i solju. Za mog mandata, od Kisača smo napravili prestonicu kulture. Ja kad sam došao kao direktor, završili smo sa politikom u kulturnom centru. Ne smeju da udare na najmoćniju stranku u Srbiji nego udaraju na mene koji sam njihov koalicioni partner", navodi Surovi.

Na konstataciju da je protestovao gotovo ceo kolektiv škole i pitanje novinarke 021 da li u tom slučaju govori da je ceo kolektiv politički motivisan, odgovara potvrdno.

"Proverite koliko članica iz kolektiva su u kojoj stranci", kaže on.

Ističe da je jedna "velika laž" to što se priča da je bivšoj direktorki tražio da prikuplja potpise za Srpsku naprednu stranku u zamenu za podršku na izborima. Na pitanje o tačnosti informacije da članovi Nacionalnog saveta nisu dobili uvid u glasanje članova Školskog odbora, Nastavničkog veća i Saveta roditelja, kaže da to nije tačno.

"Nacionalni savet daje mišljenje na izbor direktora, ne bira direktora. Članovi Nacionalnog saveta su glasali u skladu sa zakonom i svi smo dali podršku Ani Leginj. Sve informacije o kojima treba da se izjasne dobili su mejlom", kaže Surovi.

Podsetimo, kako je 021 pisao (opširnije OVDE), na izborima za v.d. direktora osnovne škole u Kisaču izabrana je Ana Leginj, koju je podržao Nacionalni savet, a ne bivša direktorica Ana Vozar koja je dobila većinu glasova Nastavničkog veća, Školskog odbora i Saveta roditelja.



Autor: Dragana Prica Kovačević - dragana@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Protest protiv izbora direktorke osnovne škole u Kisaču

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Maj.2020

Zaposleni u osnovnoj školi "Ljudovit Štur" u Kisaču organizovali su danas protest protiv imenovanja nove v.d. direktorke te škole...Oni su nosili majice sa likom Ljudovita Štura i transparente sa parolama "Surov izbor", "Nacionalna izdaja" i "Ne možemo degradirati našu školu"...Njima su se na...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.