Izvor: Radio 021, 01.Jun.2020, 14:43

FOTO, VIDEO: Proradilo kogeneraciono postrojenje u Toplani Jug

U Toplani Jug počelo sa radom novo kogeneraciono postrojenje u čiju gradnju je Novosadska toplana uložila više od 500 miliona dinara.

Ovo postrojenje ima snagu od četiri megavata i godišnje će proizvoditi 30 miliona kilovat časova električne energije i isto toliko toplotne energije.

Početku rada ovog postrojenja je prisustvovao niz gradskih funkcionera, među kojima i gradonačelnik Miloš Vučević, koji je rekao da je ova velika investicija višestruko značajna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << za Novi Sad podsetio da je slično postrojenje pre nekoliko godina izgrađeno i u Toplani "Zapad".

"Cilj je da imamo što efikasniju i ekonomičniju tehnologiju grejanja, te da je sve uklopljeno u koncept zaštite životne sredine. Novosadska toplana istovremeno proizvodi i električnu i toplotnu energiju, i potpuno je van konkurencije u Srbiji i regionu. Rangirana je u nivou sa sistemima u skandinavskim državama. Ova investicija završena je u predviđenom roku. Grad čekaju veliki projekti na polju energetske efikasnosti stambenih zgrada i javnih objekata, jer da bismo prešli na obračun po utrošku, moramo imati energetski efikasne zgrade. Taj sistem se trenutno ne primenjuje najviše zbog toga što ima mnogo starih zgrada, i za građane bi takav obračun značio skuplje grejanje", naveo je Vučević.



Novosadska toplana će održavanje postrojenja u periodu od 12 godina platiti nešto više od 500 miliona dinara, a ima i ugovor sa EPS-om u prodaji struje po povoljnim cenama. Novac od prodaje struje bi narednih godina trebalo da pokrije troškove izgradnje postrojenja.

Postrojenje je izgradila grupa preduzeća "Energotehnika-Južna Bačka" iz Novog Sada, "Delta inženjering" iz Beograda, "Termoprojekt" iz Beograda, "STI" iz Zagreba, "NS Koncept" iz Novog Sada" i "Contex Energy" iz Novog Sada sa podizvođačem "Bera Invest" iz Vrbasa.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.