Izvor: Radio 021, 08.Mar.2019, 21:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO, VIDEO: Osmi protest "Jedan od pet miliona" posvećen borbi za ravnopravnost svih žena

Protestni skup "Jedan od pet miliona - Stop krvavim košuljama", osmi po redu, koji je posvećen borbi za prava i ravnopravnost svih žena u društvu, održan je u Novom Sadu.

Na Pozorišnom trgu govorila je poslanica u Narodnoj skupštini dr Aleksandra Jerkov, novinar portala Žig info Milan Jovanović kojem je zapaljena kuća, studentkinja Filozofskog fakulteta Saška Radujkov, direktorka Centra za geostrateške studije Dragana Trifković, kao i Ivana Tanasijević iz Inicijative >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << "Mame su zakon".

Jovanović je podsetio da je prvi čovek Grocke Dragoljub Simonović juče pušten iz pritvora, dok su mu okupljeni su skandirali: "Ne damo te, Milane".

Nakon govora, građani su se uputili ka Gradskoj kući.

Kolona se kretala duž Bulevara oslobođenja, a završila se kod tržnog centra "Promenada".

Aktivisti Lige socijaldemokrata Vojvodine pojavili su se u velikom broju sa zastavama Vojvodine na početku protesta, odvojeno od organizatora i ostalih učesnika, ali su još tokom govora napustili skup.

Učesnicima protesta su podeljene razglednice sa porukama žena koje su se suočile sa različitim oblicima diskriminacije.

Organizatori su prethodno na zvaničnim stranicama inicijative na Fejsbuku, Tviteru i Instagramu već pozvali žene da ostave poruku u kojoj će posvedočiti kako su se i kada suočile sa kršenjem svojih radnih, ljudskih i svih drugih prava, a razglednice sa njihovim svedočenjima biće poslate potpredsednici Vlade i predsednici Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorani Mihajlović.

Protesti "Jedan od pet miliona" održani su i u drugim gradovima Srbije, među kojima su Niš, Kruševac, Gornji Milanovac, Čačak, Šabac, Bor, Lazarevac, Požarevac, Leskovac, Subotica i Užice.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.