Izvor: Radio 021, 15.Jun.2020, 17:33

FOTO, VIDEO: Novi Sad kao Evropska prestonica kulture verovatno tek 2022. godine

Novi Sad je spreman za moguće pomeranje održavanja Evropske prestonice kulture za 2022. godinu.

Kako su naveli gradonačelnik Miloš Vučević i premijerka Ana Brnabić, prilikom obilaska Kineske četvrti koja se uređuje, Novi Sad će spremno dočekati prestižnu titulu, mada je sve izvesnije da će doći do pomeranja zbog globalne pandemije. Oni su naveli da nije još ništa odlučeno, iako su gradovi koji nose ovu titulu ove godine, kao i oni koji su izabrani za narednu godinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << uputili zahteve da dođe do pomeranja, a konačna odluka zavisi i od stava EU. Dok se čeka na konačnu odluku, gradonačelnik je naveo da će Novi Sad biti spreman i za 1. januar naredne godine.

"Sada se već vide rezultati ulaganja i podrške koju smo imali od države. Vodimo policentričnu kulturnu politiku, otvaramo kulturne stanice po celom gradu i u prigradskim naseljima. Ovaj prvi završeni objekat u Distriktu namenjen je OPENS-u koji je odlično realizovao svoje programe u godini titule. Nastavićemo dalje istom snagom da ulažemo u očuvanje kulturnog i industrijskog nasleđa, ali i u nove sadržaje, jer cilj je da naša deca ostanu ovde", izjavio je Vučević.

Premijerka se zahvalila Novom Sadu što je, kako kaže, pokazao kojim putem treba da se ide u kulturi, omladinskoj politici i kreativnom stvaralaštvu.

"Po modelu projekta 'Novi Sad – Evropska prestonica kulture', Vlada pokreće novi projekat Nacionalne prestonice stvaralaštva. U narednim godinama biraćemo grad ili opštinu koji će biti Nacionalna prestonica stvaralaštva, pa ćemo ulagati u te sredine, da ostane legat u celoj Srbiji. Cilj nam je da decentralizujemo stvaralaštvo i kulturu, pa će za tu titulu moći da konkurišu svi osim Novog Sada i Beograda. Plan je da krajem ove godine objavimo poziv da gradovi i opštine konkurišu sa programima, a sam projekat bi bio realizovan 2023. godine, jer će verovatno doći do pomeranja Evropske prestonice kulture sa 2021. na 2022. godinu, zbog krize izazvane pandemijom", rekla je Ana Brnabić i najavila da će od 1. septembra ove godine u gimnazije biti uvedena specijalizovana umetnička odeljenja.



Predsednik fondacije EPK Nemanja Milenković izjavio je da će Novi Sad imati osam kulturnih stanica.

"Kulturne stanice su potreba zajednice, a preko njih ćemo pružiti podršku novosadskim umetnicima kroz programe, pozive i konkurse", rekao je Milenković.

On je najavio da uskoro kreće festival "Neo", neklasični festival klasične muzike, kada će se novosadski muzičari predstaviti građanima u kulturnim stanicama širom grada. Potom slede programi i iz drugih oblasti umetnosti, a za mesec dana biće pokrenut sajt na kojem će građani moći da se informišu i odaberu sadržaje za sebe.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Novi Sad kao Evropska prestonica kulture možda tek 2022. godine

Izvor: NoviSad.com, 15.Jun.2020

Zbog globalne pandemije izazvane koronavirusom, sve je izvesnije da će doći do pomeranja održavanja Evropske prestonice kulture. U tom slučaju, umesto sledeće godine, Novi Sad bi ovu prestižnu titulu poneo 2022. godine. Gradonačelnik..

Nastavak na NoviSad.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.