Izvor: Radio 021, 27.Jan.2020, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Stanari Podbare protiv novog plana da se betonira parkić između dva muzeja

Deo parkovske površine u ulici Miloša Bajića, između dva muzeja, ponovo je u planu da bude izbetoniran, ali su se i ovaj put pojedini stanovnici Podbare tome usprotivili, saznaje 021.rs.

U konceptualnom okviru Plana detaljne regulacije dela bloka muzeja koji je od 10. do 24. januara bio na ranom javnom uvidu, predloženo je da se Arhiv Vojvodine proširi u okviru već ograđene parcele koju koristi i da se na njoj sagradi dvospratnica, kao i da se na zelenoj površini između >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << zgrade Muzeja revolucije (Muzej savremene umetnosti Vojvodine) i ulice Miloša Bajića sagradi još jedna dvospratna zgrada.

Ovo nije prvi put da gradski urbanisti žele da izbetoniraju ovu parkovsku površinu jer je ranije bio predlog da se tu sagradi višespratna garaža, ali se od toga odustalo zbog protivljenja građana.

Predstavnica Građanske inicijative za očuvanje zelene površine kod muzeja Marijana Mutavčieva za 021.rs navodi da su potpuno zatečeni novim predlogom urbanista. Ona podseća da je parkovska površina 2018. godine sa skoro 40 miliona dinara iz pokrajinskog budžeta potpuno uređena kao tzv "Park prisajedinjenja", ali se redovno uređuje još od 2015. godine. Ona je podsetila da je ovaj prostor od 2007. godine pod zaštitom kao kulturno-istorijski kompleks i da je time zabranjena bilo kakva gradnja, kao i da su se građani pre skoro tri godine sa 3.000 potpisa i 70 primedbi izborili da se tu ne gradi garaža.

"Mi imamo tendenciju da se u gradu konstantno gradi nauštrb zelenih površina, tako da je svaka zelena površina meta bilo da je to za izgradnju garaže, muzeja, zgrade ili nečeg drugog", navodi sagovornica 021.rs.

Ona dodaje i da je inicijativa podnela primedbu u kojoj je pozvala planere da odustanu od uništavanja zelene površine i razmisle o mogućnostima da se na neki drugi način proširi kapacitet muzeja, podsetivši da je ranije postojao i projekat gradnje Muzeja savremene umetnosti kod Kineske četvrti.

Pomenimo i da se u nacrtu urbanističkog akta koji je bio na ranom javnom ranom uvidu kaže da važeći Plan detaljne regulacije ne pominje gradnju dvospratnice na mestu zelene površine i dogradnju zgrade u dvorištu Arhiva Vojvodine, a da viši Plan generalne regulacije lokaciju smatra uređenim prostorom koji je pod zaštitom kao spomenik kulture uz posebnu napomenu da se odustaje od gradnje višespratne garaže.

Urbanisti su u konceptulanom okviru naveli da je neophodno proširenje kapaciteta Arhiva Vojvodine i da se zato previđa gradnja dvospratnice, kao i da treba da se radi obnova zgrade Muzeja revolucije uz izgradnju aneksa od dva sprata za upotpunjavanje svih funkcionalnih delova objekta muzeja uz suteren koji će imati izložbene sale i ostavu.

Mada je ravni javni uvid istekao, plan se sa sajta Urbanizma može preuzeti OVDE, a tekst predloga plana OVDE.

Autor: Žarko Bogosavljević - zarkob@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Stanari Podbare protive se novom planu da se betonira parkić između dva muzeja

Izvor: NoviSad.com, 27.Jan.2020

Građanska inicijativa za očuvanje zelene površine kod Muzeja Vojvodine oštro se usprotivila što se u Konceptualnom okviru Plana detaljne regulacije dela bloka muzeja i Riblje pijace u Novom Sadu planira i ponavlja namera da se ova..

Nastavak na NoviSad.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.