FOTO: Protest zbog otpuštanja u Informatici na Trgu slobode

Izvor: Radio 021, 08.Apr.2015, 20:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Protest zbog otpuštanja u "Informatici" na Trgu slobode

Oko 300 građana pružilo je i danas, po treći put, podršku otpuštenim radnicima JKP "Informatika" na protestu na Trgu slobode.

Radnici otpušteni odlukom menadžmenta preduzeća proglašeni su tehnološkim viškom, a uplaćena im je otpremnina bez naknadnog objašnjenja razloga za otkaz.

Svoje zahteve ponovili su predstavnici sindikata: vraćanje na radna mesta u preduzeću, objašnjenje kriterijuma za otpuštanje i određivanje odgovornosti menadžmenta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<
Jedna od 19 otpuštenih radnika, Helena Šifler Zekić, obratila se prisutnima na četiri jezika i dala "crveni karton" rukovodstvu.

"Pre dva meseca mi se ćerka razbolela i ima tešku paralizu dela mozga. U tom trenutku saznajem da mi je neki novac legao na račun u banci. Pomislila sam da mi je preduzeće uplatilo sredstva kako bi mi pomoglo u ovoj situaciji, ali to je bila otpremnina za moj otkaz", rekla je Helena prisutnima u centru grada.

Dodala je da je, poput ostalih radnika, umorna od borbe, ali da neće odustati. "Ako sam ja tehnološki višak, ne znam ko njima tamo treba", rekla je Helena.

Predstavnici sindikata istakli su da nemaju podršku baš svih sindikalnih radnika nekoliko organizacija u gradu jer, kako smatraju, čelnici preduzeća formiraju "žute sindikate" za podršku političkim potezima vođstva.

Tanja Mišić, takođe jedna od otpuštenih radnica, zahvalila se rukovodstvu "Informatike" jer joj je ukazalo "šta se sve može raditi u Srbiji".

Podršku otpuštenim radnicima pružio je i tehnološki kadar Srpskog narodnog pozorišta, kojem su smanjeni koeficijenti za određivanje zarada odlukom države. Kako su naveli, i pred njima je borba za vraćanje situacije u normalno stanje u njihovom sektoru, s obzirom na to da su im plate za januar i februar manje za šest do osam hiljada dinara. Protestu su prisustvovali i članovi sindikata JKP "Stan", koji su poslednju platu primili u januaru.

Sindikalni predstavnici najavili su novi protest naredne srede, 15. aprila na Trgu slobode. (Gorica Nikolin - Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli )

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.