Izvor: Radio 021, 02.Jul.2019, 18:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Problemi stanovnika Tozinovca, zgrade niču pored kuća

Paralelno sa spajanjem Ulice Bate Brkića sa Futoškim putem, u Ulici Đorđa Krstića rade se pripreme za izgradnju nove zgrade, a pojedini stanovnici naselja Tozinovac na Satelitu koji žive u prizemnim kućama, nisu zadovoljni kako to utiče na njihov svakodnevni život.

Marica živi u Tozinovcu još od njegove izgradnje. Nekada su tu bili njen suprug, ona i njihove dve ćerke. Suprug je preminuo, starija ćerka se udala, a Marica je ostala da živi sa mlađom ćerkom, koja je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << bolesna.

Problem traje još otkako je sagrađena prva zgrada naspram kuće u Bate Brkića. Kako kaže, otkako je napravljena, zatrpani su kanali za odvodnjavanje atmosferskih voda, pa se sva voda sliva u njeno dvorište i kuću. Sada, kada se počelo sa pripremama terena za novu zgradu tik do njene kuće, situacija je još gora.

"Pre dve nedelje, prilikom velikih padavina, srušila se vrba u dvorištu. Da stvar bude gora, čitava ta obaveza sklanjanja vrbe i plaćanja za to, pala je na mene. Prilaz kući je raskopan sa svih strana, nisam sigurna ni kako bi ekipa Hitne pomoći, ako nam zatreba, mogla da priđe", opisuje Marica svoje probleme za 021 i dodaje da je najgore iskustvo imala nedavno kada se vraćala sa ćerkom iz Dnevnog boravka Ustanove za decu i mlade "Veternik", namenjene mladima sa intelektualnim invaliditetom.

"Sve oko kuće je bilo raskopano, nije bilo mogućnosti da se priđe. Dva sata sam sa bolesnom ćerkom čekala ispred da se postave bar neke daske da možemo da pređemo. Zvali smo i policiju. Druga ćerka je pala na armaturu, pokušavajući da drži Nataliju, išla je i u urgentni gde je primila tetanus. Natalija te noći uopšte nije spavala. Za nju je to šok, jer velika je promena i bila je uplašena. A ovo će trajati mesecima", priča Marica.

Kako dodaje, nije joj jasno kako je neko dobio dozvolu da gradi pored živih ljudi. "Kako ta dizalica sad ide iznad automobila parkiranih okolo, tako će ići i nad mojom kapijom, a možda i krovom", napominje ona.

Iz Gradske uprave za inspekcijske poslove za 021 navode da je predmetna parcela u vlasništvu DOO "Inobačka", da je rađena priprema lokacije za buduću izgradnju objekta u vidu raščišćavanja terena, uklanjanja zaostalog šuta, kao i uklanjanja smeća. Građevinski inspektori nisu utvrdili da je bezbednost građana ugrožena jer je, kako su u odgovoru za 021 ocenili, parcela ograđena rebrastom ogradom.

Kako navode stanovnici Tozinovca, gradilište sada zaista jeste ograđeno, ali tek nakon njihovih žalbi, dok problemi zatrpanog kanala i raskopanog zemljišta oko kuća ostaju. Ono što im je takođe zasmetalo je nedostatak adekvatne i pravovremene reakcije od strane nadležnih i izvođača radova.

Iz preduzeća "Inobačka" nisu odgovorili na pitanja 021 u vezi sa žalbama građana.

Inače, parcelu na kojoj su u toku pripreme za zgradu "Inobačka" je otkupila od grada za oko 30.000.000 ove godine, budući da je i 230 kvadrata okolnih parcela takođe u vlasništvu iste firme.

Iako je izgradnja Tozinovca već dugo očekivan projekat, budući da je tu ranije bilo oko 300 kuća, koje nisu bile u dobrom stanju, nisu imale struju, a ulice su bile neasfaltirane, ova promena nije dobro "legla" baš svim Tozinovčanima, naročito zbog otkupne cene koju im Grad nudi.

Trenutno traje sudski proces u vezi sa otkupljivanjem Maričinog prizemnog objekta i placa, kako bi se taj deo grada potpuno urbanizovao, ali čini se i da će to potrajati nekoliko meseci. Naime, Marica se ne miri sa predloženom sumom i načinom otkupa i navodi da samo traži ono što joj pripada.

"Ne otimam ništa, ni od države, ni od grada. Samo neka mi dozvole da nezavisni procenitelj oceni pravu vrednost i ja ću mirno napustiti dom. Oni su odredili neku svoju tarifu, ali sam ja uzela advokata. E sad, da li ću zasmetati Gradu ili investitorima, to ne znam", kaže Marica i dodaje da je jedno ročište zakazano za 27. avgust, ali da ne veruje da će na tome stati.

Gradska uprava za izgradnju zemljišta i investicije nije odgovorila na pitanja 021 u vezi sa otkupom parcela u Tozinovcu.

Autor: Dragana Prica - dragana@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.