Izvor: Radio 021, 15.Apr.2021, 14:19

FOTO: Prepirka građana i aktivista sa predstavnikom Urbanizma oko novog mosta na Bulevaru Evrope

Na javnoj raspravi o planu novog mosta u produžetku Bulevara Evrope, Javno preduzeće "Urbanizam" predložilo je da se ne prihvati većina primedbi koje su podneli građani i udruženja.

Rasprava je protekla uz brojne prepirke između Komisije za planove, Aleksandra Jevđenića iz službe za saobraćaj "Urbanizma" i prisutnih građana i aktivista.

Nadležnima se najviše zamerala izgradnja vijadukta i uticaj na životnu sredinu, kao i na narušavanje kvaliteta života >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << na Limanima.

Društvo arhitekata Novog Sada naročito je isticalo to što plan predviđa i teretni saobraćaj preko mosta i izgradnju vijadukta.

Jevđenić je istakao da predmet plana nije određivanje da li teretni saboraćaj ide ili ne, već da oni moraju da obezbede mogućnost da tu prolaze i autobusi i kamioni, a da se sve ostalo kasnije određuje.

"Vijadukt ne znači da je to autoput, ali ako ga ne stavimo imaćemo kolaps i mnogo veće gužve", ocenio je Jevđenić.

Urbanistima se zameralo i to što su procene saobraćaja i opterećenja puteva važnije od zaštite životne sredine.

"Zašto su vaše procene automobila važnije od ptica", pitali su građani.

Jevđenić je, tokom cele rasprave, tvrdio da je plan skup najmanjih šteta i najvećih koristi, odnosno da će Novosađani od njega imati više koristi nego štete.

Istakao je i da most neće generisati novi saobraćaj, već samo preusmeriti deo sa Mosta slobode.

Daniela Stojković iz Udruženja "Svet i Dunav" je istakla da je posebno opasno to što se mostom sužava korito Dunava.

"Betoniraćete sve do Kameničke ade. Ovaj nacrt plana se radi samo iz jednog ugla - saobraćajnog, bez zaštite prirode", istakla je.

Zaštita prirode, napomenuo je Jevđenić, već je predviđena u planu, pa je primedba građana odbijena.

Predstavnici udruženja, inicijativa i građana predlagali su i drugačiji pristup Ribarskom mostu od onog predviđenog planom, međutim, i ta primedba je odbijena, jer, kako je ocenio Jevđenić, postojeće rešenje omogućava zaštitu nasipa koji je niži 1,6 metara nego što je potrebno.

Pojedine primedbe su delimično prihvaćene. Na primer, na inicijativu građana biće formiran prilaz Ulici Ćirila i Metodija, tako da ona neće biti potpuno zatvorena.

Od 33 primedbe "Urbanizam" je predložio da većina ne bude prihvaćena, dok su neke, uglavnom formalnosti (poput uključivanja nekih izostavljenih rečenica u plan) delimično usvojene. Komisija za planove trebalo bi da da konačnu reč o usvajanju ili odbacivanju primedbi.

Rasprava je trajala gotovo tri sata, a pojedini aktivisti nastavili su razgovor sa Jevđenićem i na izlasku iz sale. Razgovor je posle nekoliko minuta, ponovo, prerastao u prepirku.

Na početku rasprave su ekološki aktivisti Jevđeniću poklonili simbolične saksije sa kaktusima.

Opširnije o primedbama koje su na ovaj plan podnete čitajte u našem tekstu OVDE.

Autor: Dragana Prica Kovačević - dragana@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.