Izvor: Radio 021, 16.Jan.2020, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Prekrečen "kural 5.0" i postavljene kamere

"Kural 5.0", koji se pre nekoliko dana pojavio na muralu "Srpska Atina" na uglu Trga republike i Gimnazijske, ponovo je prekrečen, a ovog puta su postavljene i kamere, najverovatnije sa namerom da se sazna ko to uporno crta penis na fasadi na kojoj se nekada nalazio mural francuskog umetnika Remeda.

Sa zida preko puta Vladičanskog dvora, na kojem nalazio mural "Jedina istina", nekada je prolaznike posmatralo "svevideće oko". Tako će biti i od sada, s obzirom na to da su na muralu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << "Srpska Atina" postavljene dve kamere.

Uz novu instalaciju na zidu na uglu Dunavske i Trga repulike, na kojem od prošle jeseni stoji "Srpska Atina", uklonjen je takozvani "kural" - grafit u obliku penisa. Kural je već pet puta brisan sa ove zgrade otkad su nepoznate osobe, uz pomoć mehanizacije, neočekivano i na nezadovoljstvo brojnih Novosađana, prekrečili "Jedinu istinu" francuskog umetnika Gijoma Remeda.

U Udruženju građana "Bute dobri", koje je organizovalo oslikavanje murala "Srpska Atina", kažu za 021.rs da oni nisu postavili kamere, ali da je ideja za to "generalno potekla od njih".

"Nama je bezveze da to prepravljamo svake dve-tri nedelje. Nadamo se da će prestati to uništavanje murala. To crtanje polnih organa po gradskim fasadama jeste nešto protiv čega se borimo kao udruženje, jer propagiramo lepo ponašanje, kulturu...", kaže predsednik udruženja Dane Basta.

Kural se prvi put pojavio u martu 2017. godine, a nastavilo se sve do danas, bez ikakve naznake ko bi mogao da bude crtač kurala. Međutim, jasno je da se radi o reakciji na prekrečavanje "Jedine istine", jer je i dalje nepoznato ko je naložio i ko je odlučio da ovaj mural bude prekrečen.

Nasuprot tome, na sivom zidu prošle godine oslikana je "Srpska Atina". Mural koji prikazuje Đuru Jakšića, Svetozara Miletića, Jovana Jovanovića, Mariju Trandafil, Milicu Stojadinović Srpkinju, Lazu Kostića i Kostu Trifkovića, oslikan je na jesen, a javnost se podelila u vezi sa tim da li je muralu mesto na ovom zidu, čime je ponovo aktuelizovana priča sa "kuralom" i prekrečavanjem "Jedine istine".

Reakcije je izazvalo i to što je gradska komisija osporila samu umetničku vrednost i lokaciju murala, uz stav da je bolja lokacija Njegoševa ulica, te da bi mural morao da bude moderniji.

Autor: Zoran Strika - strika@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.