Izvor: Radio 021, 10.Dec.2018, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Poverenica Međunarodni dan ljudskih prava provela sa građanima romskog naselja

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković posetila je, povodom Međunarodnog dana lјudskih prava, romsko naselje na Čukarici.

Kako je ukazala, sedam decenija nakon usvajanja Univerzalne deklaracije o pravima čoveka, i dalјe se suočavamo sa njihovim kršenjem i uskraćivanjem, često zaboravlјajući da ona upravo postoje kako bi štitila dostojanstvo, slobodu i ravnopravnost svake osobe, žene, muškarca i deteta.

"To ne znači mnogo ako se pojedinci >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i cele društvene grupe marginalizuju, omalovažavaju ili im se ta prava uskraćuju u praksi. Ne smemo dozvoliti diskriminaciju ili nasilјe prema bilo kome, nezavisno od toga da li dolazi od pojedinca, ustanove, preduzeća ili nekog državnog organa, niti se takve pojave mogu bilo čime opravdavati", naglasila je Janković.

Dan lјudskih prava poverenica je obeležila sa Romima i Romkinjama koji žive u neformalnom naselјu na Čukarici, gde je zajedno sa predstavnicama ženskog romskog centra Bibija, razgovarala o najčešćim problemima sa kojima se susreću i načinima za njihovo prevazilaženje.

"U situaciji kada nemate osnovne uslove za život i kada niste u mogućnosti da zadovolјite osnovne lјudske potrebe, konvencije i deklaracije neće biti pomoći", istakla je poverenica, napominjući da lјudska prava treba poštovati i unapređivati svakoga dana, a ne samo 10. decembra.

Kako je dodala, pored efikasnijeg i intenzivnijeg rada svih nadležnih, tome može da doprinese svaki građanin i građanka pojedinačno, jer na taj način zajedno dalјe gradimo društvo pravde, humanosti, jednakosti i tolerancije, u kome se svi zalažu za zaštitu svojih i tuđih lјudskih prava i njihovo istinsko uvažavanje.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.