FOTO: Otvorena izložba slika Đorđa Kovačeva

Izvor: Radio 021, 19.Mar.2018, 22:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Otvorena izložba slika Đorđa Kovačeva

Izložba slika Đorđa Kovačeva pod nazivom "Inspirisano runama", otvorena je u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada i trajaće do utorka, 10. aprila.

U prisustvu velikog broja poštovalaca njegove umetnosti, akademski slikar i multimedijalni umetnik Đorđe Kovačev podsetio je na nekoliko detalja iz svoje biografije – radio je kao konzervator na Lepenskom viru i na Velesnici kao crtač, gde je za potrebe muzeja beležio razne artefakte. To se polako taložilo u njegovoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << podsvesti.

Potom je umetnik objasnio da ova izložba, koju sačinjava devet slika, predstavlja neku vrstu diskontinuiteta u odnosu na ono što je do sada radio. Došao je, naime, do spoznaje da svet arhetipskih simbola nosi određenu poruku.

- Radeći ove slike, rune, koje takođe imaju arhetipske simbole, došao sam do zaključka da su mi svi ti znakovi višak. Izbacio sam ih i ostavio da slika deluje strukturom, koloritom i kompozicijom – objasnio je umetnik genezu svojih izloženih  slika.

Istoričar umetnosti i likovni kritičar Sava Stepanov, ocenio je da je Kovačev veoma specifičan umetnik koji je svoje stvaralaštvo započeo pre više od pola veka i koji sve vreme kontinuirano radi. Ceo svoj umetnički vek, međutim, proveo je dalje od umetničkih centara.

- Odajem mu zbog toga veliko priznanje, jer je sve to vreme u Čurugu, a jedno vreme i u Kneževcu, uspevao da održava "kondiciju" i da iznedri slike koje su dostojne aktuelnog trenutka u kojem je to slikarstvo nastalo. Za tako nešto potrebna je velika intelektualna snaga i ogromna predanost – rekao je Stepanov i proglasio izložbu otvorenom.

Autor: 021.rs

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Otvorena izložba slika Đorđa Kovačeva

Izvor: Danas, 19.Mar.2018

Izložba slika Đorđa Kovačeva pod nazivom „Inspirisano runamaˮ, otvorena je u ponedeljak 19. marta u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada i trajaće do utorka 10. Aprila, navodi se u saopštenju za medije. Članak Otvorena izložba slika Đorđa Kovačeva se pojavljuje prvo na Dnevni list...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.