FOTO: Novi crnogorski bukvar šokirao pojedine roditelje

Izvor: Radio 021, 11.Dec.2016, 22:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Novi crnogorski bukvar šokirao pojedine roditelje

Posle uvođenja abecednog školskog dnevnika, azbuke od 32 slova, ovih dana novi šok kod roditelja crnogorskih prvaka izazvao je sadržaj bukvara na crnogorskom uz upotrebu dva slova (z i s).

I to nije sve, autori bukvara Slavica Marsenić i Miladin Radović, za pojedine reči sugerišu u vežbanjima netačan gramatički oblik, pa se, na primer, reč "avion", piše - "avijon", a drugih sličnih primera ima napretek.

Jedna majka iz Podgorice je tim povodom na "Fejsbuku" >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << podelila svoj šok bukvarom svog prvaka.

"Bukvalno mi se plače. Moje dete 50 odsto ovih izmišljenih reči i slova ne ume da izgovori, ja ne mogu 30 odsto uz sve napore", napisala je majka.

Oglasio se profesor dr Dragan Koprivica, koji kaže da režim nastoji da u škole na mala vrata ugura zasad neobavezni bukvar smešnih reči i izraza.

"To je istovremeno i "bukvar" grubih pokušaja ispiranja mozgova odraslih, i što je najštetnije u svemu, mlade populacije, kojom je uvek najlakše manipulisati. Ovo je pokušaj vulgarnog "štelovanja" jezika i svesti građana. I uz ovlašni pogled na besmislene jezičke ujdurme u tzv. bukvaru crnogorskog lako se uočava da se komedija nastavlja time što se čak i suština reči, njihova semantička strana, izvitoperuje do neprepoznatljivosti i besmisla. Zato bi deci bio potreban i Fransoa Šampolion da dešifruje nakaradne reči, ili ono što je od njih ostalo, uz jezičke zavrzlame i hijeroglife, gde fale i neka slova, istrgnuta iz reči, da bi farsa bila kompletna", kaže Koprivica.

Koprivica ističe da se radi o providnom pokušaju da se "pomoću nekog karikaturalnog pravopisa, novih slova, novogovora i izvitoperenih reči novokomponovanih jezičara dobije šatro-crnogorski, virtuelni jezik za kroz kuću i šegačenje.

"Uostalom, tim žargonskim jezikom ne govori niko, čak ni iz vrha DPS-a i režima u celini! Ovaj "bukvar" je novi iskorak u prazno na štetu crnogorske kulture i njene autohtonosti. Zato autore treba prozvati pred licem javnosti u cilju odbacivanja tog tipa nastave, kojim se maltretiraju učenici, ismevaju naša kultura, istorijsko pamćenje i crnogorsko nacionalno biće", tvrdi Koprivica.

Autor: Novosti, Alo /Foto: Facebook

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.