Izvor: Radio 021, 18.Nov.2020, 00:09

FOTO: Novi Sad osvetljen ljubičastom bojom za sve prevremeno rođene bebe

Novi Sad je danas simbolično obeležio Svetski dan prevremeno rođene dece.

Tradicionalno obeležavanje ovog dana puštanjem ljubičastih balona sa Trga slobode je zbog trenutne epidemiološke situacije izostalo, ali su zato najvažnije znamenitosti grada obukle ljubičasto ruho.

U cilju podizanja svesti o problemu prevremenog rođenja, zgrada Pokrajinske vlade, Gradska kuća i sat na Petrovaradinskoj tvrđavi večeras, u noći između 17. i 18. novembra, osvetljeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << su ljubičastom bojom.

Jedna od deset beba rodi se pre vremena, širom sveta. U svetu se, svake godine, pre vremena rodi 15 miliona beba, u Srbiji, više od 4.000, ili 11 beba svakoga dana. Prevremeno rođenjeje je vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od jedne godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od pet godina.

 Svake godine, zbog prevremenog rođenja, u svetu umre milion beba.

U novosadskoj Dečijoj bolnici se godišnje leči više od 500 prevremeno rođenih beba, a koji su to izazovi sa kojima se roditelji ovih novorođenčadi i neonatolozi suočavaju čitajte u našoj priči OVDE.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.