Izvor: Radio 021, 28.Feb.2020, 22:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Nova vrsta šafrana otkrivena u Nacionalnom parku Fruška gora

Nova vrsta šafrana otkrivena je u Nacionalnom parku Fruška gora, a u pitanju je šumski šafran "Crocus tommasinianus".

U Srbiji raste oko 20 vrsta šafrana. To su ranoprolećne biljke koje se uglavnom mogu sresti na višim planinama gde krase planinske pašnjake i padine u rano proleće, često i na mestima gde se sneg još uvek nije otopio. Na mestima gde rastu uvek ih ima u velikom broju i boja cveta je različita kod različitih vrsta, mogu biti beli, žuti, ljubičasti ili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << šareno obojeni.

Od svih vrsta šafrana samo se tri vrste gaje kao ukrasne biljke, a u svetu su šafrani najpoznatiji po začinu koji se pravi od prašnika jedne od njih.

Fruška gora je botanički dobro istražena i do sada se smatralo da na njoj šafrani ne rastu, odnosno niko ih od sada nije našao. Međutim, ove godine su ipak pronađeni i to na samo jednom mestu u zapadnom delu planine.

Iako su na samo jednom mestu, populacija broji više hiljada jedinki i trenutno su u završnoj fazi cvetanja.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

FOTO: Nova vrsta šafrana otkrivena na Fruškoj gori

Izvor: Radio 021, 28.Feb.2020

Nova vrsta šafrana otkrivena je na Fruškoj gori, a u pitanju je šumski šafran "Crocus tommasinianus", saopštio je Nacionalni park Fruška gora...U Srbiji raste oko 20 vrsta šafrana. To su ranoprolećne biljke koje se uglavnom mogu sresti na višim planinama gde krase planinske pašnjake i padine...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.