Izvor: Radio 021, 13.Jan.2020, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Nakon šest decenija, Klinika za kardiologiju u Kamenici potpuno rekonstruisana

Rekonstrukcija Klinike za kardiologiju Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici završena je u januaru, dva meseca pre roka.

Ovo je prva detaljna rekonstrukcija ove klinike u sklopu instituta praktično otkako institut postoji, više od šest decenija.

Klinika je dobila 90 bolničkih postelja na više od 2.000 kvadrata, svaka soba ima sopstveni sanitarni čvor i nova kupatila, a klinika je opremljena novim aparatima i nameštajem. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<

Sanaciju i adaptaciju vrednu nešto više od 90 miliona dinara radili su "Energotehnika - Južna Bačka" sa "Dijagonalom" i "Kovingom".

Prema rečima direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine prof. dr Aleksandra Redžeka, pre šest meseci ovaj prostor bio je devastiran jer u njega nikada nije ulagano.

"Bili su mokri zidovi, neispravne sanitarije, korodirane kade, prozori nisu dihtovali i pacijenti nisu imali normalne uslove za boravak, a zaposleni za rad. U toku radova smo uspeli da i dalje zbrinjavamo pacijente i da oni ne osećaju teret radova, a u planu su nam rekonstrukcija Centra za funkcionalnu dijagnostiku s nabavkom opreme - što je u toku, takođe i rekonstrukcija odeljenja poluintenzivne nege Klinike za kardiologiju, čime će se kapacitet koronarne jedinice povećati sa 10 na 15 postelja. Završen je i projekat rekonstrukcije Klinike za kardiohirurgiju i nadam se da će se uskoro stvoriti uslovi da uđemo i u ovaj posao", najavio je Redžek i dodao da će se time završiti rekonstrukcija čitavog Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine.

Kako je rekao pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković tokom obilaska završene klinike, u prethodne tri godine iz budžeta Pokrajine izdvojeno je više od 450 miliona dinara za radove na institutu, a iako su srčane bolesti po učestalosti najzastupljenije među građanima Vojvodine, ne postoje liste čekanja ni za jednu ozbiljniju kardiološku proceduru.

"Ove godine nas čeka nastavak radova na ovom institutu, koji je u prethodne tri godine dobio 105 novozaposlenih lekara i medicinskih sestara. Radićemo i rekonstrukciju na prvom spratu Instituta za plućne bolesti, na proleće očekujem javnu nabavku za izgradnju Kamenice 3, a imamo i gotove projekte za pet opštih bolnica u Vojvodini, što je posao koji ćemo raditi s Kancelarijom za javna ulaganja. Planiramo da završimo rekonstrukciju sedam klinika Kliničkog centra Vojvodine, pa da krenemo u rekonstrukciju Poliklinike, Klinike za neurologiju i psihijatriju i ostalih hirurških klinika, pre svega oftalmologije, urologije, plastične hirurgije, maksilofacijalne hirurgije i infektivne klinike, za koju bih rekao da je u najgorem stanju", naveo je Gojković.

On ovog meseca očekuje i potpisivanje ugovora sa Evropskom investicionom bankom za posao izgradnje B i C bloka KCV.

Kako je klinika izgledala na početku radova pogledajte u galerijama OVDE.

Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.