FOTO: Maskirale se u muškarce da bi ušle na stadion

Izvor: Radio 021, 01.Maj.2018, 19:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Maskirale se u muškarce da bi ušle na stadion

Pet žena se maskiralo u muškarce, kako bi mogle da gledaju dodelu šampionskog pehara Persepolisu, najboljem timu u Iranu.

Naime, u Iranu je zakonom kažnjivo da žene prisustvuju sportskim događajima. Gnoče Gavami je 2014. godine provela u zatvoru više od pet meseci, pošto je pokušala da gleda meč odbojkaške Svetske lige.

Ipak, pet žena se maskiralo u muškarce – sa bradama, perikama i u muškoj odeći, kako bi gledale dodelu šampionskog pehara Persepolisu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << na stadionu Azadi, kapaciteta 95.000 gledalaca.

Samo nekoliko nedelja kasnije 35 žena je uhapšeno, pošto su želele da gledaju utakmicu između Persepolisa i Esteglala, na istom stadionu. Ta grupa je primećena, iako su žene bile maskirane u muškarce, a njihov pokušaj poklopio se sa gostovanjem predsednika Fife Đanija Infantina Iranu.

Infantinu se zamera što ne želi da izbaci Iran iz Fife, iako zabrana ženama da prisustvuju sportskim događajima predstavlja prilično jasnu polnu diskriminaciju.

"Obećano mi je da će žene uskoro imati pristup stadionima. U zemljama kao što je Iran za to je potrebno vreme. Postoji opcija kažnjavanja, ali mislim da je mnogo pametnije o takvim stvarima razgovarati", rekao je Infantino.

Autor: RTS

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.