Izvor: Radio 021, 02.Mar.2021, 16:46

FOTO: Mart je "Mesec Frankofonije" u Galeriji Matice srpske

Francuska kultura ponovo je u centru pažnje, kao i svakog marta, u Mesecu Frankofonije. Tim povodom, posetioce Galerije Matice srpske očekuju stručna predavanja, koncert, kustoska vođenja, edukativni i dečji program.

Srbija i Francuska godinama neguju dobre odnose i razmenu kultura. Prema rečima upravnice Galerije Matice srpske dr Tijane Palkovljević Bugarski, razmena kultura podrazumeva i promociju i analizu likovnog jezika.

"Čini mi se da je Mesec Frankofonije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << postala tradicionalna manifestacija u kojoj uživamo i mi u Galeriji, ali i publika koja nam dolazi", poručila je uoči otvaranja manifestacije Palkovljević Bugarski.

Sav program realizuje se uz pomoć Francuskog instituta u Novom Sadu, čiji rukovodilac Vladimir Marinković navodi da građani Srbije sve više upoznaju francusku kulturu, sa kojom postoji i dobra razmena. "Ove godine obeležavamo 50 godina Frankofonije, međunarodne organizacije zemalja koje se služe francuskim jezikom u različite svrhe, a Srbije je pre nekoliko godina postala pridruženi član. Koliko čujemo, postoje namere da Srbija postane punopravni član Frankofonije i to će biti velika čast", naveo je Marinković.

Program Meseca Frankofonije

Petkom u Galeriji:

5. mart u 19 sati

Druga strana ulepšane stvarnosti

Nikola Ivanović, kustos Galerije Matice srpske 

12. mart u 19 sati

Promocija knjige Olga Kešeljević i Mark Barbeza. Jedna sasvim (ne)obična srpsko-francuska veza

Govore: dr Tijana P. Bugarski, upravnica GMS, recenzenti prof. emer. Irina Subotić, prof. dr Simona Čupić i prof. dr Pavle Sekeruš, i autorka prof. dr Dijana Metlić

19. mart u 19 sati

Šarm francuske muzike u delima pisanim za duvački kvintet

Novosadski duvački kvintet: Mirko Marić – horna, Ksenija Mijatović Korom – flauta, Veronika Antunović Marić – oboa, Kristijan Boroš – klarinet i Goran Marinković – fagot

26. mart u 19 sati

Pariz Save Šumanovića

Stanislava Jovanović Mindić, kustos Galerije Matice srpske

Subota u Galeriji:

Subotom od 11 do 12.30 sati

Kreativne radionice za decu Začarani magijom Pariza

Učešće se prijavljuje na sajtu GMS, a ulaznica je 150 dinara

6. mart - Umetnička mapa Pariza13. mart - Vesela umetnička družina20. mart - Orkestar spreman? Zaplešimo27. mart - Dok je bio u Parizu, želeo je da mu bude blizuEdukativne radionice za decu osnovnoškolskog uzrasta "Moj Grad. Novosadske umetničke priče"

Namenjene su deci uzrasta od sedam do 14 godina, koja uče francuski jezik, kako bi uz kulturu i umetnost pristupili učenju stranog jezika. Svako dete koje bude učestvovalo dobiće publikaciju na francuskom jeziku kao poklon.

Dolazak školske grupe je potrebno zakazati na 021/4899-017 ili na mejl: decjiprogrami@galerijamaticesrpske.rs

Povodom Meseca Frankofonije, Galerija Matice srpske je od arhitekte Save Forkapića dobila na poklon crtež čuvenog slikara Milana Kerca "Pariz" iz 1970. godine. Crtež je do sada bio samo u ateljeu umetnika i u domu Forkapića, te je prva institucija u kojoj će biti izložena upravo Galerija Matice srpske.

Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Frankofonska zbivanja u Novom Sadu (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Mar.2021, 12:41

Galerija Matice srpske tradicionalno obeležava „Mesec frankofonije“ te je tako i ove godine...Program „Inspirisani Francuskom“ traje do kraja marta i obuhvata raznolike sadržaje koji ukazuju na značaj višedecenijske veze srpske i francuske kulture i umetnosti...Za Radio Novi Sad je govorila...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.