Izvor: Radio 021, 12.Avg.2020, 16:54

FOTO: Kula Novkabela - visina koju je Novi Sad jednom dostigao

Jedan od stožera razvoja i transformacije Novog Sada sredinom prošlog veka, u urbanističkom, ekonomskom i populacionom smislu, bila je fabrika "Novkabel".

Autori: Jelena Mitrović, Slobodan Jović

Foto: Nevena Popović

Kako je objavljeno na portalu Before after, njena kula, koja je svojevremeno bila mesto proizvodnje prvog računara na prostoru Vojvodine, danas stoji prazna kao svojevrsni podsetnik na industrijsku visinu koju je ovaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << grad dostigao i izgubio. Njena ljuštura zapravo u sebi krije mnoge priče koje su nam daleko, kako u vremenskom tako i u vrednosnom smislu.

Otkako je osnovan, davne 1921. godine, Novkabel je kontinuirano rastao i, kao jedini proizvođač kablova u zemlji, bio je važna komponenta u njenoj industriji. Posle rata Novkabel je imao važnu ulogu u obnovi ruinirane zemlje, u procesu modernizacije našeg društva i privrede, posebno Novog Sada.

 Foto: Nevena Popović

Kraj 70-ih i početak 80-ih bili su vrhunac razvoja Novkabela koji je krunisan nagradom AVNOJ-a 1982. za najbolju kompaniju u SFRJ. Ova ogromna moć kompanije dovela je do odluke da se osnuje novi ogranak kompanije "Novkabel elektronika, računari i automatika" (ERA), koja je trebalo da postane osnov razvoja kompanije za naredni vek.

U Novkabel na rad je došao veliki broj broj mladih inženjera, prethodno poslatih na obuke širom sveta, što je rezultiralo proizvodnjom prvih personalnih računara u ovoj kompaniji: ERA 20, ERA 40 i ET-188, koji je koristio IBM komponente, piše Before after.

 Foto: Nevena Popović

Tu dolazimo i do priče o upravnoj zgradi Novkabel ERA. Usamljena, stilski i oblikovno među desetinama klasičnih industrijskih hala, svojom arhitekturom kao da najavljuje tektonsku promenu industrije koja će se desiti u narednim decenijama – sirove fabričke hale, zameniće generički kancelarijski prostori bez bučnih mašina.

 Foto: Nevena Popović

Iako ova kula arhitekte Milorada Milidragovića, koji je i projektovao i upravnu zgradu EPS-a u Novom Sadu (Elektrovojvodina), nije njegovo niti najznačajne, niti najuspešnije delo, svoj značaj bazira upravo na simboličkom i stvarnom uticaju na ekonomski razvoj Novog Sada, a posebno na razvoj  IT industrije.

 Foto: Nevena Popović

Ovo je podjednako interesantna i zabrinjavajuća simbolika, jer u Novom Sadu, u kojem se već duže vreme razvija IT sektor, taj isti Novkabel danas više ne postoji. Ta situacija govori o našoj generalnoj boljci – kontinuitetu, ali i ukazuje na neke razlike između današnje IT industrije i tadašnje računarske industrije (u pravom smislu reči industrija).

 Foto: Nevena Popović

Ona se ogleda i u tome što je današnja okrenuta “ka spolja” i iako bitna komponenta Novog Sada, od njega je, u određenoj meri, otuđena. Sa druge strane, Novkabel je bio deo grada u pravom smislu te reči, koji je rastao sa Novim Sadom i sa kojim je Novi Sad rastao.

Ceo tekst "Kula Novkabela: Visina koju je Novi Sad jednom dostigao", sa više fotografija ovog jedinstvenog prostora, možete da pročitate na portalu "Before after" klikom OVDE.

Autor: Before after

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.