FOTO: Kamenica 2 i dalje ne radi, aparati i oprema upakovani

Izvor: Radio 021, 30.Jun.2016, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Kamenica 2 i dalje ne radi, aparati i oprema upakovani

Novoizgrađeni zdravstveni objekat Kamenica 2 od svečanog otvaranja, 21. aprila, do danas nije primio nijednog pacijenta i svi aparati stoje upakovani.

Iako je na otvaranju - tri dana pred izbore, rečeno da će objekat biti pušten u rad poslednje sedmice aprila, to se nije desilo.

Prema rečima pokrajinskog sekretara za zdravstvo u novom sazivu Zorana Gojkovića, uvidom u papirologiju koju je bivša vlast predala novoj, ustanovili su se brojni sporni detalji u dokumentaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << za ovaj objekat. Između ostalog, objekat nema ni građevinsku ni upotrebnu dozvolu, postoje problemi s elektromrežom, a zgrada je pre tri nedelje tek dobila saglasnost od Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja da je sigurna za rad i lečenje.

"Dopisom direktora sva tri instituta u Kamenici, obavešteni smo da objekat nije u funkciji. Na današnjem urgentnom sastanku s direktorima obavešten sam da od trenutka otvaranja do danas nijedan pacijent nije lečen u Kamenici 2, te je shodno tome utvrđeno da postoji ozbiljna obmana i prevara javnosti, a u čemu su učestvovali pojedinci i institucije na čelu s bivšom Pokrajinskom vladom, premijerom i Upravom za kapitalna ulaganja Vojvodine. Postoje i finansijski problemi u Upravi za kapitalna ulaganja i posedujemo dokaze da veliki deo opreme nije ni plaćen", naveo je Gojković.

On je ukazao da postoje i brojne nelogičnosti u izvođenju radova, pa su tako neki radili bez ugovora.

"Posebna priča je nabavka opreme za Kamenicu 2, jer je delom instalirana, a delom čeka na instalaciju. Postoji i veliki broj opreme gde je trenutno u toku proces javnih nabavki, a deo nije ni uključen u program javnih nabavki. Neshvatljivo je da od 11. februara 2008. godine, kad je položen kamen temeljac, isti objekat nije proradio, a potrošeno je skoro 3,5 milijardi dinara za Kamenicu 2", poručio je Gojković i dodao da će sva spornu dokumentaciju za Kamenicu 2, kao i za ostale investicije u zdravstvu biti prosleđena nadležnim organima radi utvrđivanja odgovornosti.

Direktor Instituta za plućne bolesti Branislav Perin rekao je da će se za sedam do 10 dana verovatno ispuniti svi tehnički uslovi za rad, što je uslov da se dobiju i ostale dozvole.

Direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti Aleksandar Redžek naveo je da su lekari u aprilu od Pokrajinske vlade dobili informaciju da je objekat spreman za funkciju, što se pokazalo da nije tačno. "Kao što vidite, ni danas ne funkcioniše i nije se obezbedila sva oprema, što nije u interesu kardiovaskularnih bolesnika. Smanjenju listi čekanja ne doprinosi ni to što nam radi samo jedna sala u Kamenici 1, a druga angio-sala će biti hitno popravljena odlukom Pokrajinske vlade", naveo je on.

Inače, bivši direktor Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine Nebojša Malenković rekao je tog 21. aprila da se u nabavci za Kamenicu 2 uštedelo oko 400.000 dinara, dovoljno za nabavku još dva linearna akceleratora, za Institut za onkologiju i za plućne bolesti.

Gojković i direktor Instituta za onkologiju Miloš Lučić za 021 potvrđuju da postoji određena ušteda opredeljena za nove aparate, ali se ne zna dalji tok te nabavke. Ta nabavka je, kako je ranije rečeno za 021, trebalo da počne sredinom maja.

Podsetimo, isti direktori tri Instituta u Sremskoj Kamenici u aprilu su na investicijama zahvaljivali sada bivšoj pokrajinskoj vlasti. Lučić je tada naveo da će se svi aparati koristiti kad republička vlast dostavi neophodne papire, te da se čekaju "još samo dokumentacioni prilozi i dozvole".

Izgradnja Kamenice 2 koštala je, prema navodima bivše vlasti, 952 miliona dinara, dok je na opremu ukupno utrošeno milijardu i 600 miliona dinara. Međutim, novi sekretar za zdravstvo navodi da se utrošilo skoro 3,5 milijarde dinara. I tog 21. aprila, SNS je saopštio da je "Pajtić obmanuo javnost".

Ceo izveštaj s otvaranja pročitajte OVDE.

Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Kamenica 2 i dalje ne radi, iako je otvorena pred izbore

Izvor: NoviSad.com, 01.Jul.2016, 09:47

Iako je svečano otvoren još 21. aprila, samo tri dana pred izbore, novoizgrađeni zdravstveni objekat Kamenica 2 i dalje ne radi, tamo nije lečen niko od pacijenata, a uređaji stoje upakovani. Novi pokrajinski sekretar za zdravlje..

Nastavak na NoviSad.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.