Izvor: Radio 021, 10.Dec.2019, 22:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Enterijer apoteke "Bulevar" prebačen u Muzej grada

Enterijer apoteke "Bulevar" na Bulevaru Mihajla Pupina potpuno je promenjen pre desetak dana ubacivanjem opreme i nameštaja po standardima kompanije "Benu" koja je kao koncesionar preuzela objekte i zaposlene Apotekarske ustanove Novi Sad, saznaje 021.rs

Međutim, stari nameštaj nije bačen i kako je za 021.rs potvrđeno u Zavodu za zaštitu spomenika kulture, sve je prebačeno u Muzej grada Novog Sada.

Kako su nam objasnili u Zavodu, objekat na Bulevaru Mihajla Pupina >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << 9 u kome se nalazi apoteka "Bulevar" je Dom novosadske trgovačke omladine i uživa prethodnu zaštiti od 4. jula ove godine kao "Celina Blok Mihajla Pupina i Ilije Ognjanovića". U Zavodu kažu da imaju rok do tri godine da obave istraživanje i valorizaciju objekata da bi se donela odluka o zaštiti, a s obzirom na to da je evidencija nedavno urađena, israživački rad nije završen i nameštaj u trenutku radova nije bio valorizovan.

"Celokupan eneterijer, nameštaj i slikarstvo u ovom prostoru datiraju iz 1990. godine. Zavod je Benu izdao uslove tehničke zaštite i preporuku da se prostor sačuva i zadrži. Apoteke Benu imaju svoje tipske objekte tako da im postojeći enterijer nije odgovarao i zato u cilju očuvanja, apotekarski mobilijar i nameštaj koji se nalazio u "Bulevaru" je odnet u Muzej i biće deo Muzeja grada, tako da će istraživači moći da je valorizuju", navodi direktor Zavoda za zaštitu spomenika Siniša Jokić u pisanom odgovoru za 021.rs.

U Zavodu navode da je Benu prilikom rekonstrukcije objekta ispoštovao ostale uslove radi očuvanja istorijskih i arhitektonskih vrednosti objekta i da su sve vreme njihovi stručnjaci radili konzervatorski nadzor.

Podsetimo da je Dom trgovačke omladine sagrađen u periodu 1931-33 uglavnom sredstvima Trgovačog udruženja, a arhitekta je bio Đorđe Tabaković. Posle Drugog svetskog rata zgrada će biti nacionalizovana i i u samom prizemlju će se otvoriti Gradska apoteka. Tokom šezdesetih godina sagradiće se dodatno krilo i još jedan sprat. U samoj apoteci su bili portreti čuvenih farmaceuta Jovana Tucakova i Andrije Markovića, a poslednji izgled enterijera dobila je 1990. godine po viziji arhitekte Tomislava Makovića koji joj daje postmodernistički izgled. Kako se navodi, inspirisan slikarstvom italijanske renesanse sa secesijskom ornamentikom izgled apoteke "Bulevar" je malo podsećao na tridesete godine prošlog veka.

Autor: Žarko Bogosavljević - zarkob@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.