Izvor: Radio 021, 01.Okt.2019, 12:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Držači za bicikle uklonjeni iz garaže kod SNP-a kako bi se stvorila parking mesta za automobile

"Parking servis" je izmestio držače za bicikle koji su se nalazili unutar garaže u blizini Srpskog narodnog pozorišta kako bi se stvorila tri parking mesta za automobile.

Desetak držača nalazilo se u natkrivenom delu parkirališta, pod nadzorom i odvojeno od automobila i uticaja padavina. Nedavno su skoro svi držači uklonjeni, a time su se stvorila tri parking mesta za automobile.

Dva držača su ostala unutar garaže, u zaštićenom prostoru. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<

Kako bi nadomestilo ova izmeštanja, preduzeće je postavilo nove držače za bicikle ispred garaže, sa oznakom da se nalaze pod video-nadzorom, ali bez nadstrešnica koje su bile najveća pogodnost parkiranja u garaži kod SNP.

Na pitanje 021 zbog čega su se postojeći držači izmestili iz garaže, tj. da li je to učinjeno isključivo da bi automobili dobili tri nova parking mesta, u "Parking servisu" kažu za 021 da biciklisti nisu izgubili parking mesta ovim izmeštanjem, već su ona samo malo izmeštena na drugu lokaciju.

"A u garaži smo dobili nekoliko parking mesta za automobile. Znamo koliko su nam potrebna parking mesta, ali želimo, što uspešno i radimo, afirmaciju alternativnog prevoza u gradu i kroz 'NS bike' sistem i kroz vožnju sopstvenih bicikala. Moramo zadovoljiti i jedne i druge korisnike", kažu za 021 u preduzeću.

Kako dodaju, držači su u gradu postavljani najčešće na lokacijama na kojima su to građani predlagali.

"'Parking servis' je na teritoriji grada postavio više od 800 držača za bicikle, na oko 100 lokacija. Gde god smo mogli da ispoštujemo tehničke i saobraćajne uslove i propise, izašli smo u susret našim sugrađanima. Držači za bicikle nisu natkriveni, sem u nekim slučajevima gde smo iskoristili već postojeće nadstrešnice ili prostore koji su to omogućili", navode u "Parking servisu" za naš portal.

Međutim, na ovaj način se ne podstiče biciklistički saobraćaj u gradu, kaže za 021 predsednik Novosadske biciklističke inicijative Marko Trifković. Prema njegovim rečima, politika bi trebalo da bude stimulacija dolaska u centar biciklom, a ne motornim vozilima, od čega ogromnu korist imaju objekti u strogom centru grada, poput Srpskog narodnog pozorišta.

"Mislim i da bi bilo dobro da su bicikli na parkiralištima zaštićeni od atmosferskih pojava, što je naročito značajno u proleće, jesen i zimu, kad ima više padavina, mada i u leto kad sija sunce i može da dođe do oštećenja na biciklu. Istina je da je veoma teško za bicikliste da nađu adekvatan parking u centru grada, naročito kad su velika dešavanja u pozorištu i dolazi i do problema sa organizacijom. Kad izvučete 500 ljudi iz automobila i prebacite ih na bicikl, stvarate manju gužvu i potragu na parkinzima, a da bi se ta aktivnost desila, mora se destimulisati motorni, a stimulisati biciklistički saobraćaj", navodi Trifković za naš portal.

On naglašava da je garaža kod pozorišta svakako urbanističkim planovima planirana za uklanjanje, ali da je to prilika da se na bolji način isplaniraju parking mesta za bicikliste, ali i za automobile.

Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.