Izvor: Radio 021, 07.Maj.2021, 11:25

Europolis: Lokacija za groblje za kućne ljubimce već postoji, ono nije prioritet

Centar za razvoj demokratskog društva Europolis povodom najava izgradnje groblja kućnih ljubimaca u Šangaju tvrdi da je važećim planom već predviđena izgradnja takvog kompleksa na Alibegovcu, površine od oko dva hektara.

Ovaj lokalitet je, navode, bio predviđen i prethodnim planom za novo gradsko groblje, više od 30 godina unazad, a zadržan je i u izmenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana do 2005. godine. Pored njega, trebalo bi da bude izgrađeno groblje za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kućne ljubimce. Lokalitet se nalazi u neposrednoj blizini Navipovih vinograda na Alibegovcu, a jasna je, smatraju, povezanost i namera planera da se sahranjivanje ljudi i ljubimaca obavlja na jednom mestu, a ne u industrijskoj zoni.

"Izgradnja groblja za ljubimce u sklopu Gradskog prihvatilišta nije inicirana na sastanku koji je održan u oktobru mesecu 2020. godine sa većnikom za komunalne poslove gospodinom  Zdravkom Jelušićem. Sastanku su prisustvovali, između ostalih, udruženja za zaštitu dobrobiti životinja, ali zvanična inicijativa nije potekla odatle. Postoje brojni problem koji su na sastanku definisani, pre svega nepostojanje mačkarnika, što je zabeleženo i u zvaničnom zapisniku, ali se izgradnja, a ponajmanje menjanje planske dokumentacije, odnosno predviđenih lokaliteta nije spominjalo", piše u saopštenju Europolisa.

Kako ocenjuju, tačno je da postoji zainteresovanost vlasnika kućnih ljubimaca za groblje.

"Ipak, udruženja za zaštitu dobrobiti predlažu i preferiraju kremaciju kao ekološki ispravan princip i u tom smislu postoji više načina kako se dostojanstveno oprostiti od ljubimca", navode u ovoj organizaciji.

Smatraju da je prioritet za JKP "Zoohigijena i veterina" da se ispune zakonom propisani uslovi za registraciju prihvatilišta za mačke i podsećaju da je 2018. godine odvojeno 4,9 miliona dinara za montažni objekat paviljonskog tipa za mačke, kao i 5,2 miliona dinara za nabavku opreme za hvatanje i smeštanje pasa i mačaka.

Zaključuju da bi osam godina od osnivanja ovog JKP prioritet morao biti mačkarnik, s obzirom na to da se konstantno izdvaja novac za potrebe rešavanja problema napuštenih mačaka.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.