Izvor: Radio 021, 23.Feb.2020, 10:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Etiopiji vraćena ukradena kruna iz 18. veka nađena u Holandiji

Retka, izuzetno vredna kruna iz 18. veka, koja je bila ukradena, vraćena je Etiopiji iz Holandije.

"Ovo je istorijski dan za nas. Ja još ne znam kako su kruna i još neki predmeti ukradeni i odneti iz Etiopije", izjavio je etiopski ministar kulture i turizma i dodao da su ukradeni još neki predmeti iz crkve uključujući i jedan krst.

Etiopija kao i druge afričke zemlje insistira da se vrate artefakti iz muzeja i privatnih kolekcija širom sveta. Prošle godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je Nacionalni vojni muzej Velike Britanije najavio da će vratiti Etiopiji dva pramena kose cara Teodorosa koji je bio veoma poštovan vladar.

Holandska vlada je u saopštenju napisala da je kruna vlasništvo Etiopske pravoslavne crkve i da je nestala iz pravoslavne crkve Svetog trojstva u mestu Čelokot. Kruna je godinama bila u posedu Širaka Ašava, Holanđanina etiopskog porekla, koji se prošle godine obratio ministarstvu inostranih poslova preko detektiva specijalizovanog za pronalaženje skupocenih predmeta.

"Ašav nam je kazao da mu je neko pre 20 godina dao krunu i zamolio da je čuva, a kada je shvatio da potiče iz Etiopije odbio je da je vrati toj osobi", kazao je ministar kulture.

Kruna je sada izložena u Nacionalnom muzeju Etiopije u Adis Abebi, a zatim će biti vraćena u crkvu u Čelekotu kojoj pripada.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.