Estradni pevači od danas moraju da imaju ugovor sa kafanom da bi nastupili

Izvor: Radio 021, 01.Avg.2017, 09:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Estradni pevači od danas moraju da imaju ugovor sa kafanom da bi nastupili

Izvođači i muzičari od danas će morati da potpišu Ugovor o izvođačkom delu sa klubom ili restoranom u kojem nastupaju.

Naime, od danas počinje primena odredbe Vlade, prema kojoj će muzičari potpisivati Ugovor u kojem će morati da bude navedena visina honorara, koji će im se isplaćivati na žiro-račun.

Udruženja koja zastupaju poslodavce i estradne umetnike kažu da će od odluke korist imati svi: umetnici, jer će im biti uplaćivani porezi i doprinosi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i poslodavci, jer će izaći iz sive zone. Na kraju, u plusu je i država.

"Valjda je bolje kad se ima ugovor, kad je nešto sigurno i meni i poslodavcu. Mene obavezuje ugovor da moram kvalitetno da odradim svoj deo posla", kaže za RTS pevač Rade Jorović.

Koliko para vredi nastup obavezna je stavka ugovora koji potpisuju pevači, muzičari, plesači, di-džejevi, voditelji s jedne strane i ugostitelji s druge. Honorar ne sme biti manji od minimalne cene rada.

"Njih se to itekako dotiče jer su mnogi dovedeni u situaciju da rade pod lošim uslovima, za minimalnu zaradu, mnogi su prinuđeni da rade i bez ikakve zarade, a mnogi poslodavci prave fiktivne ugovore", kaže predsednik Sindikata estradnih umetnika i izvođača Srbije Dragiša Golubović.

Ugovorom o delu, s druge strane, garantuje im se isplata honorara u roku od osam dana. Vlasnik kluba, restorana ili vašarskog šatora obavezan je i da državi uplati poreze i doprinose, a izvođaču obezbedi adekvatne uslove rada.

Prema proceni Ministarstva kulture, na crno radi oko tri hiljade izvođača.

Autor: RTS

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.