Izvor: Radio 021, 08.Avg.2020, 11:54

Er Srbija zaradi 9,5 miliona evra tako što joj država pokloni 20 miliona

Srpska nacionalna avio-kompanija Er Srbija objavila je da je u 2019. godini prevezla 2,8 miliona putnika i ostvarila neto dobit od 9,5 miliona evra, ocenivši prošlu godinu uspešnom.

Ipak, neto dobit prošle godine je za skoro 30 odsto manja nego prethodne, 2018, kada je iznosila oko 12,2 miliona evra, piše list Danas.

Istovremeno, i 2018. i 2019. godine Er Srbija je knjižila donacije od države u iznosu od 2,46 milijardi dinara odnosno oko 21 milion evra. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<

S obzirom na to da iznos subvencija znatno prevazilazi ostvarenu neto dobit pitanje je u kojoj meri ona zaista i postoji. Još ni u jednoj godini neto dobit Er Srbije nije nadmašila iznos godišnjih subvencija.

Kako se navodi u napomenama uz finansijski izveštaj, državna pomoć koju obezbeđuje Srbija je "definisana i treba da se obezbedi u vidu novčanih davanja, uz formalno preuzimanje od strane Republike Srbije nasleđenih finansijskih obaveza Društva na dan 31. decembar 2013. godine". Inače, na poziciji dugoročne obaveze navodi se da državna davanja iznose 7,4 milijardi dinara, pozivajući se na ugovor Republike Srbije i Etihada iz 2013. godine kao i doluke Vlade tokom 2014. godine.

Kako se navodi u izveštaju Er Srbije, prošle godine je prevezeno rekordnih 2,8 miliona putnika, a kapacitet za prevoz putnika, iskazan kao proizvod raspoloživog broja sedišta i ukupno pređenih kilometara, iznosi 4,45 milijardi, što predstavlja povećanje za 428 miliona u odnosu na prethodnu godinu.

U međuvremenu, tokom 2020. godine kompanija se našla na udaru pandemije virusa korona i zatvaranja ili ograničavanja letenja u skoro celom svetu. Ipak, već tokom narednog meseca Er Srbiji stiže na naplatu kredit iz 2015. godine, 56,5 miliona evra, uvećan za godišnju kamatnu stopu od 6,96 odsto. Povrh toga, u junu sledeće godine stiže na naplatu i drugi kredit od 63 miliona dolara, uvećan za istu kamatu.

Oba kredita je 2015. godine, odnosno 2016. Er Srbija uzela od Etihadovih firmi EA Partners i pri tome platila proviziju od ukupno 7,8 miliona dolara.

U okviru mera za konsolidaciju poslovanja zbog korone "rukovodstvo je uputilo EA Partners predlog za obostrano prihvatljivo rešenje međusobnih odnosa kroz pregovore". Još pre dva meseca predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da će se sa Etihadom pregovarati o učešću u pomoći kompaniji.

"Tražićemo da oni daju deo para za protekla četiri meseca, jer još uvek ne može da se leti kao ranije. Mi smo spremni da uđemo u Er Srbiju sa našim novcem, spremni smo da izvršimo dokapitalizaciju, ali nećemo odustati od dalje izgradnje kompanije", reekao je Vučić polovinom juna.

Stručnjaci ističu da bi Etihad rado izašao iz kompanije, ali i da bi gledao da naplati svoje vlasništvo, pa bi i otplata ovog kredita mogla biti deo pregovora.

Autor: Danas

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.