Izvor: Radio 021, 17.Okt.2020, 18:37

Ekonomista Katić: Tokom pandemije se odvija neviđena preraspodela bogatstva

Ekonomista Nebojša Katić izjavio je da se tokom pandemije koronavirusa u svetu odvija "neviđena" globalna preraspodela bogatstva čije će najveće žrtve biti najsiromašnije stanovništvo u razvijenim državama, kao i siromašne države "koje još nisu svesne šta im se sprema".

U razgovoru za portal Sindikata Nezavisnost, Katić je rekao da ostaje pri svom stavu od pre sedam meseci da je pandemija "dar s neba za zapadne vladajuće političke i ekonomske strukture", a da je, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kako vreme prolazi, "sve sigurniji da nije pogrešio".

"Pred našim očima se odvija neviđena globalna preraspodela bogatstva. Najveće žrtve će biti najsiromašniji slojevi stanovništva u razvijenim državama, kao i siromašne države koje još uvek nisu svesne šta im se sprema. Iz ove krize one će izaći zadužene do nosa, biće u nemilosti kreditora, moraće dodatno da smanjuju ionako jadnu javnu potrošnju, i prodavaće sve što im je još preostalo da bi se oslobodile duga. Meni se čini da u Srbiji još nema svesti o tome", rekao je on.

Govoreći o različitim tranzicionim ekonomskim politikama, Katić je ukazao da je "aktivna uloga države bila ključna u svim uspešnim modelima razvoja, kako na Zapadu, tako i na Istoku", ali da se to u Srbiji "sakriva od javnosti" zato što ta "empirijska činjenica negira vladajuću neoliberalnu doktrinu na čijoj promociji su i nastale karijere najuticajnijih ekonomista, koje su, čak i finansijski, podsticane spolja".

Autor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.