EKOLOZI: SRBIJA IMA GENETSKI MODIFIKOVANOG SEMENA

Izvor: Kurir, 12.Jan.2011, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EKOLOZI: SRBIJA IMA GENETSKI MODIFIKOVANOG SEMENA

BEOGRAD - Ekološki pokret Novi Sad optužio je danas ministra poljoprivrede Sašu Dragina da je obmanuo javnost tvrdnjama da u Srbiji nema genetski modifikovane hrane i dodao da firma MK Grup uvozi genetski modifikovano seme i herbicide.

Tvrdnje Ekološkog pokreta danas je, međutim, odbacila MK Grupa.

Ekološki pokret, u saopštenju dostavljenom agenciji Beta, tvrdi da Dragin zna da je MK Grupa od 2007. godine "zvanični uvoznik genetski modifikovanog semena i herbicida od >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << (američke) Monsanto korporacije na osnovu javno potpisanog ugovora od 16. maja te godine".

- Genetski modifikovano seme se i danas javno uvozi, distribuira i uzgaja u Vojvodini, o čemu je celokupna javnost upoznata kroz režirano uništavanje samo dela zasejanih parcela sa genetski modifikovanom sojom u opštini Odžaci prošle godine - navodi se u saopštenju.

Ekološki pokret, takođe, tvrdi da se "za narednu setvu u Srbiji javno sklapaju ugovori sa seljacima o sejanju genetski modifikovane soje u Vojvodini".

MK Grupa je, međutim, danas negirala navode da od američke firme uvozi genetski modifikovano seme, a Dragin je za medije izjavio da dok je na poziciji ministra u Srbiji neće biti genetski modifikovane hrane i semena.

- Predmet zaključenog ugovora (sa firmom Monsanto) nije, niti može biti, genetski modifikovano seme, već naprotiv najkvalitetnije hibridno seme kukuruza i drugih biljnih kultura, koje je proteklih godina dalo veoma visoke prinose i posebno je cenjeno od strane srpskih poljoprivrednika - navodi se u saopštenju MK Grupe.

Dodaje se da Kompanija MK Seeds, članica MK Grupe, uvozi seme kompanije Monsanto "u skladu sa zaključenim ugovorom i u skladu sa važećim propisima Srbije, koji zabranjuju uvoz genetski modifikovanog semena".

- Tendenciozni napisi u medijima, koji indirektno upućuju čitaoce da bi se radilo o genetski modifikovanom semenu, očito su kreirani od strane nelojalne konkurencije, kojoj poslovni moral nije osobina - navodi se u saopštenju MK Grupe.

Ta kompanija je saopštila da ni u budućnosti ne planira uvoz genetski modifikovanog semena.

- Svi poslovi vezani za uvoz semena biće u skladu sa važećom regulativom Republike Srbije, koja će nužno biti u skladu sa tada važećom regulativom EU - navela je MK grupa.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.