EGEREŠI I HALONEN O VAŽNOSTI OČUVANJA MULTIETNIČNOSTI

Izvor: Kurir, 01.Apr.2011, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EGEREŠI I HALONEN O VAŽNOSTI OČUVANJA MULTIETNIČNOSTI

NOVI SAD - Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši i predsednica Finske Tarja Halonen razgovarali su danas u Novom Sadu o važnosti očuvanja vojvođanske multietničnosti kao jednog od najvažnijih prednosti na evropskom putu Srbije.

Egereši je upoznao Halonen sa strateškim ciljevima u radu pokrajinske administracije, izdvajajući značaj očuvanja identiteta i unapređenje prava velikog broja nacionalnih zajednica koje u Vojvodini žive.

"Vojvodina je jedinstveno >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << mesto na mapi Evrope u kojoj je u službenoj upotrebi šest jezika i koja ima najmnogojezičniji parlament posle samog Evropskog parlamenta. Vojvodina je Evropa u malom i nama se žuri da što pre i formalno postanemo deo evropske zajednice", rekao je Egereši.

On je dodao da Vojvodina zbog toga ulaže sve napore radi ubrzanja puta Srbije ka Evropskoj uniji, precizirajući da Vojvodina, aktivnom saradnjom sa evropskim regionima i insistiranjem na daljoj demokratizaciji i suštinskoj decentralizaciji zemlje, daje značajan doprinos procesu evropskih integracija.

Tarja Halonen je iskazala veliko interesovanje za službenu upotrebu jezika i pisma nacionalnih zajednica koje žive u Vojvodini, posebno u oblastima državne uprave, obrazovanja, sudstva. Ona je upoznala predsednika Egerešija sa stepenom ostvarenosti prava nacionalnih zajednica u Finskoj, kao i sa principima regionalnih i kulturnih autonomija u ovoj državi.

Predsednica Finske podržala je i inicijativu predsednika Egerešija za uspostavljanjem parlamentarne i druge saradnje sa Olandskim ostrvima, koja imaju autonomni status u okviru Finske.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.