Izvor: Radio 021, 20.Apr.2021, 17:02

Džordž Flojd, rasni nemiri i Amerika: Pet ključnih momenata sa suđenja dok se čeka presuda bivšem policajcu

Odbrana tvrdi da je Šovin postupao po pravilima, dok je tužilaštvo pozvalo porotnike da „koriste razum".

ReutersBezbednosne službe Mineapolisa su spremne ukoliko dođe do nasilja kao prošlog proleća posle smrti Džordža Flojda

Posle tri nedelje suđenja Dereku Šovinu, bivšem policajcu iz Mineapolisa optuženom za ubistvo nenaoružanog civila Džordža Flojda prošle godine tokom hapšenja, očekuje se da porota donese presudu.

Tužilaštvo je iznelo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << dokaze koji, po njima, potvrđuju da je Šovin ubio Flojda, ali je odbrana tvrdila da je bivši policajac postupao po važećim pravilima službe.

Optuženi se tereti za ubistvo drugog stepena i ubistvo trećeg stepena, kao i ubistvo drugog stepena iz nehata.

Šovinu preti do 40 godina zatvora ako bude osuđen za najozbiljniju od tri optužbe - drugostepeno ubistvo.

Sudnicu, zaštićenu bodljikavom žicom i visokim barijerama, čuvaju naoružani vojnici Nacionalne garde, a u gradovima širom Amerike očekuju se nemiri, bez obzira na presudu.

Snimci Šovina, belca, kako sputava Flojda, crnca, držeći ga prikovanog kolenom na zemlji dok on uzvikuje „Ne mogu da dišem!", uzburkali su Ameriku i izazvali talas višemesečnih protesta 2020. godine.

Smrt Džordža Flojda: Tri činjenice koje objašnjavaju bes u Americi Smrt Džordža Flojda: Zašto neki protesti prerastaju u nasilje Zašto je nastao pokret „Životi crnaca su važni“

Šta kaže odbrana, a šta tužilaštvo

Reuters

Tužilaštvo je pozvalo porotnike „da koriste zdrav razum".

„Verujte svojim očima", rekao je tužilac Stiv Šlajker pozivajući se na video snimak na kojem se vidi kako Šovin 25. maja prošle godine više od devet minuta kleči na Flojdu.

„Ovo nije bila policija; ovo je bilo ubistvo", dodao je.

Advokat Šovina, Erik Nelson, tvrdio je da je njegov klijent postupio kao što bi svaki „razuman policajac" ukoliko bi se našao u „dinamičnoj" i „fluidnoj" situaciji da se krupan muškaraca suprotstavlja trojici policajaca.

Insistirao je da je Flojd bio pod uticajem droge, obajsnivši da telo reaguje na upotrebu opioida, posebno u slučaju osobe sa visokim krvnim pritiskom.

Advokat je takođe tvrdio da je malo verovatno da je njegov klijent namerno prekršio pravila o upotrebi sile, jer je bio svestan da se sve snima.

Porota je čula i izjave 45 svedoka, među kojima su lekari, stručnjaci za upotrebu sile, policajci, slučajni prolaznici i ljude bliske Flojdu.

Od 12 porotnika, šest su belci, četvoro crnci, a dvoje mešane rase. Sedam je žena, a pet muškaraca.

ReutersProtesti tokom suđenja

Šta će se dogoditi posle presude?

Tara Mekelvi, BBC novinarka, Mineapolis

Na ulicama oko suda je mirno.

Jedan aktivista mi je rekao da planiraju izađu na ulice, bez obzira na presudu.

Ako porotnici odluče da Derek Šovin nije kriv po svim tačkama optužnice ili je kriv samo za nenamerno ubistvo - što je manja optužba - aktivisti će izaći na ulice.

Ali čak i ako bude proglašen krivim po svim tačkama optužnice, aktivisti kažu da će na ulicama biti „slavljenički protest", kako je rekao jedan od njih.

U tom slučaju, pokazaće zadovoljstvo presudom i zatražili pravdu za ostale koji su umrli u policijskom pritvoru.

Pet događaja koji su obeležili suđenje

1. Uticaj hapšenja na svedoke

Neka od najupečatljivijih svedočenja čula su se prvih dana suđenja.

Darnela, koja je imala 17 godina u vreme Flojdove smrti, snimila je video koji je postao viralan širom sveta.

Rekla je poroti da je bilo noći kada ne bi mogla da spava „izvinjavajući se Džordžu Flojdu što nije učinila više i nije reagovala i tako mu spasila život".

„Kada pogledam Džordža Flojda, kao da gledam oca. Gledam braću, rođake, ujake. Jer su svi crnci", rekla je.

2. Emotivno svedočenje devojke

Kortni Ros, koja je bila Flojdova partnerka tri godine, opisala je njihov prvi sastanak u skloništu za beskućnike Vojske spasa, gde je Flojd radio.

Opisala je kako je bio skrhan majčinom smrću 2018. godine.

Ros je takođe rekla sudu da su oboje patili od hroničnog bola, što je dovelo do stalne borbe sa zavisnošću od opioida.

ReutersNa suđenju je svedočilo 45 ljudi

3. Da li je sila bila opravdana

Ključno pitanje tokom suđenja - da li je Derek Šovin kršio politiku suzdržavanja kada je kolenom pritidsnuo vrat Flojdu i tako ga držao devet i po minuta.

Šef policije Mineapolisa, Medaria Aradondo, jedan od najistaknutijih svedoka tužilaštva, otpustio je Šovina dan nakon hapšenja.

Rekao je sudu da je policajac trebalo da prestane da primenjuje „taj nivo sile" onog trenutka kada se Flojd više nije opirao.

„To nije deo naše obuke, naše etike i naših vrednosti", rekao je Aradondo, inače prvi crni šef policije.

4. Uzrok smrti

Tužilaštvo tvrdi da je Flojd umro od gušenja, dok je odbrana ukazivala na upotrebu droge i opšte loše zdravstveno stanje.

Doktor Martin Tobin je uz video snimke objasnio kako je Flojd sve teže dicao tokom devet i po minuta dok ga je Šovin držao kolenom prikovanog za zemlju.

Čak bi i „zdrava osoba podvrgnuta onome čemu je bio Flojd umrla", rekao je.

Ključni svedok odbrane, forenzički patolog David Fauler, rekao je da je smrt Flojda trebao da bude klasifikovana kao „neodređena", a ne kao ubistvo, jer je bilo „toliko različitih mehanizama".

Međutim, tokom unakrsnog ispitivanja, složio se da je Flojdu trebalo hitno pružiti medicinsku pomoć, jer je još uvek postojala šansa da mu se spasi život.

Getty ImagesMineapolis

5. Peti amandman

Neposredno pre nego što je odbrana prekinula izlaganje, čovek kome se sudi - Derek Šovin - potvrdio je da neće svedočiti.

„Pozvaću se danas na privilegiju Petog amandmana", ustavno pravo da ne svedoči zbog mogućnosti samooptuživanja, rekao je Šovin.

Na pitanje sudije da li je to samo njegova odluka ili je neko uticao na njega, Šovin je odgovorio: „Bez obećanja ili pretnji, časni sude."

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.