Izvor: Radio 021, 16.Dec.2019, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džonson odobrio objavljivanje izveštaja o mešanju Rusije u britansku politiku

Britanski premijer Boris Džonson je odobrio dugo očekivano objavljivanje osetljivog izveštaja o mogućem ruskom uplitanju u britansku politiku.

Napisan u Odboru Parlamenta za obaveštajne i bezbednosne poslove (ISC), taj izveštaj na 50 stranica analizira aktivnosti Rusije, uključujući moguće mešanje u referendum o Bregzitu 2016. godine, kada je 52 odsto Britanaca glasalo za odlazak iz EU.

Ali, taj odbor je raspušten zbog poslaničkih izbora održanih prošlog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << četvrtka i izveštaj ne može biti objavljen dok se ponovo ne odobri, što bi moglo potrajati nekoliko nedelja. Članove Odbora biraju premijer i šef laburističke opozicije, o čemu potom glasa Parlament.

Odbor je istragu pokrenuo u novembru 2017. i izveštaj podneo premijeru sredinom oktobra ove godine, rekao je bivši predsednik tog tela Dominik Griv. Početkom novembra, vlada je kritikovana jer nije htela da taj izveštaj objavi pre izbora 12. decembra, pozivajući se na interese nacionalne bezbednosti.

Međutim, portparol Borisa Džonsona je izjavio da objavljivanje izveštaja "ne bi škodilo organizacijama koje štite našu nacionalnu bezbednost".

Istraga ISC-a bila je odgovor na zabrinutost zbog mešanja Rusije u američke izbore 2016. godine i uticaja kampanja dezinformacija iz Rusije.

Pomenuto je i trovanje bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja u britanskom gradu Solsberiju, koje London pripisuje Moskvi. Rusija je negirala bilo kakvu umešanost, ali taj slučaj je doveo do talasa proterivanja diplomata Londona i njegovih saveznika i Moskve.

Autor: Beta, AFP

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.