Džon Keri: Za čistu energiju iz obnovljivih izvora

Izvor: Radio 021, 16.Jun.2016, 18:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džon Keri: Za čistu energiju iz obnovljivih izvora

Državni sekretar SAD Džon Keri je na dalekom severu Norveške posetio oblast gde se zbog klimatskih promena istopio led, te su nastali novi plovni putevi.

Keri je s norveškim ministrom spoljnih poslova Borge Brendeom brodićem za istraživanje Severnog pola krenuo iz stanice Ni-Olesun, najsevernijeg naseljenog mesta na svetu, kroz zaliv Kongsfjord, do Glečera Blomstrand. Brodić su u gumenim čamcima pratili Kerijevo osoblje i novinari.

Glečer se znatno povukao u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << poslednjih 25 do 30 godina jer je temperatura leti sada osam do 11 stepeni viša nego pre, rekao je Jan-Gunar Vinter, direktor Norveškog polarnog instituta.

"Ovo je zapanjujuće, ovo je sam centar promena u centru promena", rekao je Keri kome je prioritet utvrđivanje stanje okeana i borba protiv klimatskih promena, te će u septembru biti domaćin međunarodne konferencije o tome. Najviši američki diplomata rekao je da svet ne ide brzinom kojom bi trebalo da bi se zaustavio uticaj klimatskih promena. On se založio za nove napore za napuštanje fosilnih goriva i za čistu energiju iz obnovljivih izvora.

"Čak i kad postoji svest o tome šta se dešava, koraci koji se preduzimaju nisu dovoljno veliki, ni dovoljno brzi. Treba da pređemo još dug put", rekao je on. Keri danas ide u Dansku, a sutra će posetiti ledene površine na Grenlandu.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.