Dvojica košarkaša bore se za život

Izvor: Politika, 07.Mar.2010, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvojica košarkaša bore se za život

Osam članova KK „Novi Sad” povređeno preksinoć u saobraćajnom udesu na autoputu Beograd–Niš kod Lapova

Stanje dvojice novosadskih košarkaša i dalje je teško i prognoze se u takvim situacijama ne mogu davati, izjavio je juče direktor neurohirurgije kragujevačkog bolničkog centra Radivoje Nikolić.

„Oni se nalaze na intenzivnoj nezi a zadobili su teške povrede glave i mozga. Priključeni su na aparate za veštačko disanje i stalno se prate njihovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << vitalni parametri”, kazao je Nikolić, dodavši da će šestorica lakše povređenih košarkaša biti pušteni na kućno lečenje, prenosi Beta.

Kragujevačka policija potvrdila je juče da je osam članova Košarkaškog kluba „Novi Sad” povređeno preksinoć u saobraćajnom udesu na autoputu Beograd–Niš kod Lapova.

U nesreći su povređeni: vozač kombija Nemanja Danilović (1971) i putnici Nenad Grozdanić (1990), Bojan Ljubojević (1978), Dušan Alimpijević (1986), Ljubomir Subotin (1981), Branislav Jančikin (1986), Duško Bunić (1989) i Nikola Dragaš.

Nesreća se dogodila 45 minuta posle ponoći, kada je kombi-vozilo u kojem su se nalazili košarkaši a koje se kretalo ka Beogradu naletelo na teretno vozilo pančevačkih registracija.

Košarkaši su se vraćali sa utakmice u Kruševcu i njihov kombi je, krećući se velikom brzinom, udario u prikolicu kamiona koji se kretao u istom smeru, ka Beogradu.

Prema navodima policije, kombi se „najverovatnije kretao neprilagođenom brzinom”.

Istraga je u toku, a oba vozila su posle uviđaja koji je obavio istražni sudija Osnovnog suda u Kragujevcu upućena na vanredni tehnički pregled.

Zbog intervencije vatrogasne brigade i izvlačenja povređenih saobraćaj na autoputu bio je obustavljen 25 minuta.

Osmoricu povređenih košarkaša juče je obišla i ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković koja je rekla novinarima da se oni uglavnom ne sećaju šta se dogodilo.

Ona je istakla da je sa dubokim utiskom doživela ovu tragediju, ali da je zadovoljna tretmanom povređenih pohvalivši brzinu reagovanja medicinskog osoblja kragujevačke bolnice.

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije Dragan Kapičić rekao je da je košarkaška organizacija teško doživela to što se dogodilo „izuzetnom klubu i izuzetnim momcima”. „Ovo je strašno, ali očekujem da će se stanje dvojice teško povređenih stabilizovati”, kazao je Kapičić koji je takođe obišao povređene košarkaše.

----------------------------------------------------------------------

Primena Zakona o bezbednosti saobraćaja

Komitet za bezbednost saobraćaja pozvao je Vladu Srbije da bez odlaganja preduzme mere da bi počela primena odredaba novog Zakona o bezbednosti saobraćaja koje uređuju periodičnu obuku i proveru znanja profesionalnih vozača, da bi se bezbednost u saobraćaju podigla na najviši nivo, prenosi Tanjug.

U saopštenju Komiteta je navedeno da je saobraćajna nesreća u kojoj su povređeni članovi KK „Novi Sad” još jedna teška nezgoda u nizu onih u kojima su učestvovala vozila kojima upravljaju tzv. profesionalni vozači.

Novi Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima predviđa posebnu periodičnu obuku i licenciranje profesionalnih vozača, ali nadležni državni organi još nisu omogućili uslove za praktičnu primenu tih odredaba.

Srbija je zato jedna od retkih evropskih država koje ne sprovode program „osveživanja znanja” profesionalnih vozača, istaknuto je u saopštenju.

G. Bašović

[objavljeno: 08/03/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.