Dvoje Novosađana odbilo da donira organe

Izvor: Radio 021, 09.Sep.2018, 21:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvoje Novosađana odbilo da donira organe

Dvoje Novosađana do sada je potpisalo izjave o zabrani uzimanja organa, odnosno tkiva u slučaju moždane smrti.

Izjave mogu da se potpišu kod izabranog lekara, a u novosadski, kao i u sve ostale domove zdravlja, formulari su stigli prošlog meseca.

Obrasci se dostavljaju Upravi za biomedicinu Minitarstva zdrava, a prema novom Zakonu o transplantaciji, svi građani su potencijalni donori organa i tkiva, osim ukoliko se izjasne da su protiv toga.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << "Prema našoj evidenciji, do sada je jedan pacijent kod svog izabranog lekara u Službi opšte medicine i jedan u Službi zdravstvene zaštite radnika tražio i potpisao obrazac kojim odbija da bude donor organa", kažu u novosadskom Domu zdravlja.

Kako objašnjavaju u ovoj ustanovi, pacijent koji ne želi da bude donor organa i tkiva potpisuje tri primerka obrazca.

"Izjava se potpisuje kod izabranih lekara u Službi opšte medicine i Službi zdravstvene zaštite radnika. Jedan primerak ostaje pacijentu, jedan se arhivira u Domu zdravlja “Novi Sad”, a treći se šalje Upravi za biomedicinu Ministarstva zdravlja Republike Srbije", objašnjavaju proceduru u novosadskom domu zdravlja.

Pomoćnik direktora Kliničkog centra Vojvodine za internu medicinu i član Transplantacionog tima Kliničkog centra Vojvodine profesor dr Igor Mitić nedavno je za Dnevnik rekao da je novi Zakon o presađivanju organa pripreman tri godine i donet je u skladu sa opštim ljudskim pravima Evropske unije. Zakon daje mogućnost svakom pojedincu da se za života izjasni da ne želi da bude donor.

Prema njegovim rečima, o transplantaciji se ni ne razmišlja dok se ne potvrdi moždana smrt i tek tada osoba postaje potencijalni donor.

Pacijent koji je moždano mrtav, diše uz pomoć aparata, a jedino je rad srca spontan i ne zavisi od mozga. Međutim, bez podrške aparata za disanje, srce bi stalo u roku od dva do tri minuta.

Nema mogućnosti zloupotrebe

"Mogućnosti zloupotrebe nema, sve je maksimalno kontrolisano i zaposlen je visokoedukovan kadar. Donorstvo organa je znak civilizacijskog napretka i najvećeg stepena solidarnosti sa drugim ljudima, a šansa da neko bude donor je 20 puta manja od šanse da nekome zatreba organ. Zloupotrebe su praktično nemoguće, što je dodatno osigurano i novim zakonskim merama. Nadamo se da će ovo doprineti boljoj zdravstvenoj zaštiti i popravljanju kvaliteta života teških bolesnika", izjavio je dr Mitić.

Protiv doniranja organa u slučaju moždane smrti, od 2. avgusta kada je počela primena novog zakona o transplantacijama se izjasnilo 36 ljudi, o čemu više OVDE.

Autor: Dnevnik

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.