Izvor: Radio 021, 30.Jun.2019, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva miliona smrti godišnje povezano s nekonzumiranjem voća i povrća

Preliminarni rezultati nove studije ukazuju na to da je neadekvatna konzumacija voća i povrća godišnje u svetu odgovorna za više od dva miliona smrtnih slučajeva od posledica kardiovaskularnih bolesti, piše Science Daily.

Naučnici koji su sproveli studiju procenili su da se otprilike svaka sedma smrt od posledica kardiovaskularnih bolesti može pripisati nekonzumiranju dovoljne količine voća, a svaka dvanaesta nekonzumiranju dovoljno povrća. Dakle, manji unos voća u dvostrukoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << meri utiče na smrtnost od manjeg unosa povrća.

Rezultati istraživanja predstavljeni su na ovogodišnjem kongresu Američkog udruženja za ishranu, održanom od 8. do 11. juna u Baltimoru, a odnosili su se na nutricionističke podatke iz 113 zemalja sveta.

Prema podacima iz 2010. godine suboptimalan unos voća dvaput povećava smrtnost u odnosu na suboptimalan unos povrća.

Na temelju podataka iz iste godine naučnici su ustanovili da nedovoljna konzumacija voća svake godine u celom svetu rezultira s 1,3 miliona smrtnih slučajeva od moždanog udara i s više od 520.000 smrtnih slučajeva od koronarnih bolesti.

Procenili su i da suboptimalna potrošnja povrća rezultira s oko 200.000 smrtnih slučajeva od moždanog udara i više od 800.000 smrtnih slučajeva od koronarnih bolesti, što je sveukupno više od dva miliona smrtnih slučajeva.

"Voće i povrće značajan su faktor u ishrani i mogu uticati na smanjenje broja preuranjenih smrti na globalnom nivou", rekla je glavna autorka studije Viktorija Miler sa Univerziteta Tafts.

Naučnici su podsetili da je voće i povrće bogato vlaknima, kalijumom, magnezijumom, antioksidansima i fenolima - sastojcima koji regulišu krvni pritisak, holesterol i bakteriološku floru u crevima održavaju zdravom i raznolikom.

Osobe koje jedu više voća i povrća u manjoj meri su podložne prekomernoj telesnoj težini i gojaznosti, što opet smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

"Globalni prioriteti, kada je ishrana posredi, tradicionalno su - unos dovoljno kalorija i vitamina u organizam i smanjenje dodataka poput soli i šećera", rekao je koautor studije Dariuš Mozafarijan.

Na temelju prehrambenih smernica i studija o faktorima kardiovaskularnog rizika, istraživači su ustanovili da optimalan unos voća iznosi 300 grama dnevno, što je ekvivalent dve manje jabuke, a optimalan unos povrća dnevno, uključujući i mahunarke, iznosi 400 grama dnevno, što je ekvivalent tri šoljice sirove šargarepe.

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.