Duvali u pištaljke, zaradili zatvor

Izvor: Politika, 22.Nov.2010, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Duvali u pištaljke, zaradili zatvor

Bivšim radnicima „Petra Drapšina” stižu prekršajne prijave zbog šestomesečnog protesta pred zgradom Banovine u Novom Sadu

Novi Sad – Otpušteni radnici „Petra Drapšina“ juče su se po treći put našli pred sudijom za prekršaje, zbog prijave da su 14. i 16. septembra prošle godine remetili javni red i mir pred zgradom AP Vojvodine u Novom Sadu. Radnici su tražili da budu vraćeni na posao, a prijavu su „zaradili“ jer su „duvali u pištaljke, vikali i galamili“.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Pred sudom se konačno pojavio i podnosilac prijave, policijski službenik Miroslav Jović, zbog čijih izostanaka je jedan od okrivljenih radnika, u znak protesta, na prethodnom ročištu izvadio zub.

Pred zgradom Banovine, radnici „Petra Drapšina“, koji su otpušteni zbog odlaska na prethodni protest ispred Agencije za privatizaciju, okupljali su se gotovo šest meseci, od septembra prošle do februara ove godine. Bili su to, kako kaže predsednik sindikata „Solidarnost“ Milan Starović, dugotrajni protesti niskog intenziteta, a u međuvremenu se pokazalo da su bili u pravu, jer je zbog neispunjavanja ugovorenih obaveza Agencija poništila privatizaciju preduzeća.

– Naša okupljanja su bila uredno prijavljena, i ni po čemu se nisu razlikovala od ostalih radničkih protesta. Neka nam objasne šta smo mi to nezakonito radili da bismo sudski bili gonjeni i kome je to zasmetalo. Iz službe obezbeđenja u vladi AP Vojvodine i od pokrajinskog sekretara za rad i zapošljavanje Miroslava Vasina dobili smo uveravanje da nas niko od njih nije tužio sudu – kaže Starović.

Pored njega, pred sudijom za prekršaje Ivankom Bosančić-Svitić juče su se pojavili i Sadat Kurteši, Ljiljana Krstanović, Gordana Kojić i Zoran Kovačević. Sudija je najpre saslušala policajca Jovića, koji je rekao da je, pošto po rasporedu to nije njegov teren, intervenisao kao zamena na poziv službe obezbeđenja Banovine. Tamo je zatekao radnike koji su „pravili galamu i duvali u pištaljke”.

– Bilo mi je poznato da je skup odobren, ali to ne znači i da je dozvoljeno kršenje javnog reda – istakao je Jović, koga je sudija potom suočila sa okrivljenima. On je pojedine radnike prepoznao, a za neke je rekao da je siguran 70–80 odsto, a za Kurtešija je izjavio da ga se ne seća.

Niko od okrivljenih nije negirao da su tokom protesta korišćene pištaljke. Insistirali su, međutim, da se do kraja utvrdi ko je pozvao, ili, kako kažu, poslao policiju, pošto su radnici službe obezbeđenja to negirali i pred sudijom, na ranijem ročištu.

– Kakav je to protest ako ne smemo da izrazimo svoje negodovanje. Ovo zaista doživljavam kao represiju od strane određenih državnih organa, kojima nije dosta što smo ostali bez hleba, već pokušavaju i da nas ućutkaju. U prijavi je napisano da smo mi radnici „Petra Drapšina“, a protestovali smo upravo zato što to više nismo – kaže Ljiljana Krstanović.

Bivši radnici ovog preduzeća kažu da je situacija postala veoma ozbiljna, jer je nekolicina njih već osuđena za narušavanje javnog reda i mira tokom istog protesta, samo u novembru i pred drugim sudijom. Viši sud nedavno je odbio njihovu žalbu, tako da će muškarci morati da provedu u zatvoru 15, a žene 10 dana.

Sudija Ivanka Bosančić-Svitić juče nije krila da pred sobom ima veoma neugodan slučaj. Ona je novinarima rekla da će pre donošenja presude morati da odluči hoće li ponovo saslušati radnike službe obezbeđenja, od kojih je jedan izjavio da nije, a drugi da se ne seća da su zvali policiju, i suočiti sa iskazom podnosioca prijave.

Miroljub Mijušković

------------------------------------------------

Napad na sindikat

Bivši pokrajinski ombudsman pokojni Dejan Janča dostavio je sindikatu „Solidarnost“ odgovor da učešće u uredno prijavljenom javnom skupu nije kršenje zakona. Skupštinama Srbije i Vojvodine poslali smo zahtev da se ukine Zakon o javnim okupljanju, jer dovodi u zabludu građane, pošto sud u Novom Sadu ne poštuje uredno prijavljene skupove i kažnjava građane – ističe Milan Starović, koji tvrdi da je njihov slučaj i napad na sindikat, jer su među optuženima i osuđenima četiri funkcionera ove sindikalne organizacije.

objavljeno: 23.11.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.