Izvor: Radio 021, 13.Maj.2020, 07:47

Dunav se skratio zbog ljudskih aktivnosti

Dunav se skratio za 134 kilometra tokom poslednja dva veka i to zbog zbog ljudskih aktivnosti, navodi se u izveštaju objavljenom povodom međunarodne studije o ovoj reci.

Međunarodna studija rečnih sedimenata pokazala je i da je Dunav postao uži i do 40 odsto od sredine 19. veka, saopštilo je bavarsko telo za zaštitu životne sredine.

U izveštaju se navodi da su promene izazvane intervencijama ravnanja rečnog toka, ali i merama zaštite od poplava i gradnje brane. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Zbog ovih ljudskih intervencija sediment više nije mogao da prolazi kroz Dunav do Crnog mora. Umesto toga, taložio se na obalama reke, trajno menjajući njen oblik.

Dunav je sa svojih 2.850 kilometara druga najduža reka u Europi, posle ruske Volge.

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.