Izvor: Radio 021, 28.Feb.2021, 14:49

Državna matura odložena za 2023. godinu

Završni ispit za učenike trogodišnjih srednjih stručnih škola, odnosno državna matura, biće realizovana školske 2022/23. godine, a opšta, umetnička i stručna matura školske 2023/24. godine, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.

Odluku o produžetku pripremnog perioda donela je Komisija za praćenje aktivnosti uvođenja državne mature u obrazovni sistem "sagledavajući aktuelnu situaciju sa pandemijom i njen uticaj na obrazovni sistem".

Prvobitno je bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << planirano da se državna matura održi 2022. godine, ali je ocenjeno da to "predstavlja veliku promenu u obrazovnom sistemu i zahteva temeljne pripreme svakog segmenta realizacije, uzimajući u obzir i specifične uslove održavanja nastave zbog pandemije koronavirusa".

Komisija će, kako je najavljeno, nastaviti pažljivo da prati pripremu svake od faza neophodnih za uvođenje državne mature.

Uslovi za kvalifikaciju kandidata na visokoškolske ustanove biće jedan od fokusa Komisije jer pojedine ustanove nisu usvojile dokumenta u kojima se definišu kriterijumi za upis na studije nakon položene državne mature.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.