Izvor: Radio 021, 13.Jul.2020, 07:09

Državljani Srbije u Češku mogu samo ako imaju jasan razlog

Državljani Srbije i Crne Gore od danas će moći da uđu u Češku samo ukoliko imaju jasno definisane razloge za to, dok će Česi, koji se vraćaju iz ove dve zemlje, morati da se testiraju na virus korona ili idu u karantin, prenose češki mediji.

Češko Ministarstvo zdravlja pre nekoliko dana je stavilo Srbiju i Crnu Goru na listu zemalja u kojima postoji veliki rizik od zaraze virusom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << korona i najavilo da će od 13. jula Česi, koji se vraćaju iz ove dve zemlje, morati da se testiraju na virus ili odu u karantin, prenela je tada češka agencija ČTK pozivajući se na navode tog ministarstva.

Ministarstvo je navelo u saopštenju da se Srbija i Crna Gora više ne nalaze u zelenoj kategoriji, u koju spadaju zemlje sa niskim rizikom od širenja virusa, već su prebačene u crvenu kategoriju zemalja koje nisu članice EU, na koje se primenjuju određene zaštitne mere.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Češke Zuzana Štičova rekla je za ČTK da državljani Srbije i Crne Gore od sutra mogu da uđu u Češku samo ukoliko postoje jasno definisani razlozi za to, kao što su posao, porodica, zdravlje ili hitna vanredna situacija.

Jedina zemlja EU koja je na listi država crvene kategorije je Švedska, te Česi, kao i stranci, po dolasku iz te zemlje, takođe, moraju da se podvrgnu testu na virus ili da odu u dvonedeljni karantin. Međutim, za razliku od državljana Srbije i Crne Gore, Šveđani mogu da uđu u Češku bez davanja razloga i, samim tim, mogu da borave u Češkoj kao turisti.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Iz Srbije u Češku samo poslom i negativnim testom na virus korona

Izvor: Danas, 13.Jul.2020

Od danas državljani Srbije i Crne Gore u Češku mogu da putuju samo iz precizno nabrojanih razloga, kao što je posao, studiranje ili obilazak porodice, a kao i Česi kada se vraćaju iz te dve zemlje moraju da imaju negativni test na virus korona ili da idu u 14-dnevni karantin.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.