Izvor: Radio 021, 21.Feb.2020, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državljani Srbije sa kruzera stigli u Beograd, biće u karantinu

Dvoje srpskih državljana D.Š. i S. Š, koji su boravili na brodu Diamond Princes, sleteli su danas u Beograd i naredne dve nedelje će iz predostrožnosti biti u karantinu.

Oni su odmah po sletanju upućeni na testiranje na prisustvo COVID-19 na Kliniku za infektivne i tropske bolesti u Beogradu, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu zdravlja.

Kako navode, to je u skladu sa aktuelnim procedurama Svetske zdravstvene organizacije, kao i preporukama za postupanje koje je donela >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Republička stručna komisija za zarazne bolesti.

"Na osnovu misljenja Republičke stručne komisije za zarazne bolesti, Institut za javno zdravlje Batut, dopunio je važeći Algoritam aktivnosti za postupanje sa licem kod koga je postavljena sumnja na infekciju izazvanu novim virusom korona, odlukom o obaveznim merama karantinske izolacije za osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa pozitivnim slučajevima COVID-19", kažu u ministarstvu.

Karantinska izolacija praksa je većine zapadnoevropskih zemalja. Primera radi, italijanski ministar zdravlja Roberto Speranc doneo je uredbu koja omogućava obavezan karantin za sve koji su bili u kontaktu sa zaraženima novim virusom. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić juče je rekao da su dvoje srpskih državljana zdravi i da je testiranje pokazalo da nisu zaraženi. Oni nisu želeli da budu evakuisani avionom Vlade Italije, već ih je Ambasada Srbije prevezla na tokijski aerodrom, odakle su komercijalnim letom doputovali u Srbiju.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.