Izvor: Luftika.rs, 25.Feb.2021, 14:05

Država se zadužila milijardu evra, a Mali uverava da je to ekonomska pobeda Srbije

Srbija je emitovala dvanaestogodišnje državne obveznice denominovane u evrima na međunarodnom tržištu kapitala. Njihov iznos je milijardu evra, a novac je planiran za vraćanje starih dugova koji ove godine dolaze na naplatu.
Usled velike tražnje, koja je dostigla 3,5 milijarde evra, delegacija Srbije je uspela da, kako se navodi, smanji inicijalnu kamatnu stopu za 35 baznih poena i emituje obveznice po stopi prinosa od 1,920 odsto i kuponskoj stopi od 1,65 odsto, sa rokom dospeća od >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << 12 godina.
– Ovom transakcijom nastavljaju se uspesi Srbije na tržištu kapitala – ocenio je ministar finansija Siniša Mali i dodao da su današnje kamatne stope, “koje smo dobili u uslovima neizvesnosti na tržištu, dok još uvek traje pandemija korona virusa”, umnogome bolje od onih po kojima je prethodna vlast zaduživala državu pre nekoliko godina, a koje su bile i do 7,5 odsto.
– Veoma smo zadovoljni odzivom investitora i današnjom emisijom evroobveznica, kojom ćemo vratiti neke stare i skupe dugove koji nam dolaze na naplatu u toku ove godine – rekao je Mali i kao primer naveo da u septembru dospeva 700 miliona dolara duga na ime obveznice sa kuponskom stopom od 7,25 odsto.
Dodao je da je udeo javnog duga u BDP dan pre emisije bio 52,9 odsto, što je “niže nego na početku epidemije”, i najavio da Srbija neće u velikom obimu povećavati javni dug do kraja godine.
– Prinos ostvaren današnjom emisijom je u rangu pojedinih zemalja regiona koje imaju i investicioni kreditni rejting, kao što je na primer Rumunija, dugogodišnja članica Evropske unije, što potkrepljuje očekivanja da Srbija uđe u krug zemalja investicionog ranga – zaključio je Mali, prenosi 021.
Siniša Mali preti kaznama, a o mogućim olakšicama za frilensere tek nakon što plate porez

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.