Izvor: Radio 021, 04.Feb.2019, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Društvo sudija: Posao Nebojše Stefanovića nije da ocenjuje rad sudija i tužilaca

Društvo sudija Srbije saopštilo je danas da ocenjivanje rada sudija i tužilaca nije posao ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i da predstavlja protivustavni pritisak na pravosudne organe.

"Tužilaštvo je to koje odlučuje da li će preduzimati krivično gonjenje na osnovu policijskih prijava, a sud taj koji svojim odlukama osuđujućim ili oslobađajućim, ocenjuje uspešnost rada policije i tužilaštva, a ne obratno", navodi se u saopštenju Društva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << sudija Srbije.

To društvo je reagovalo na izjavu ministra od 29. januara u kojoj je on kritikovao činjenicu da je veliki broj ljudi, od ukupno 150 osoba uhapšenih u nedavnoj policijskoj akciji, pušteno na slobodu.

"Šta ja da kažem policajcima, kakvu poruku mi šaljemo našem društvu? I onda kažete pušteni su. Nažalost jesu. Da se ja pitam ne bih ih pustio nikad. Taj koji može da pusti kriminalca koji je uhvaćen sa ilegalnim pištoljem da se šeta po Novom Beogradu je neodgovoran", navelo je Društvo sudija reči Nebojše Stefanovića.

To sudijsko udruženje je ocenilo da takvom izjavom Stefanović stvara utisak da je policija vlasna ne samo da prikuplja dokaze i da svodi pritvor na kaznu dajući mu karakter trajne mere, već i da optužuje i presuđuje.

"Društvo sudija i ovom prilikom ukazuje da pritvor nije kazna, da se ne može odrediti trajno niti iz preventivnih razloga, jer je to jedna od mera, i to najstroža i izuzetna, kojom se obezbeđuje prisustvo okrivljenog u cilju nesmetanog vođenja postupka iz precizno zakonom predviđenih razloga za to, te da se krivični postupak po pravilu vodi kad okrivljeni nije u pritvoru", navodi se u saopštenju.

Društvo sudija Srbije pozvalo je i Visoki savet sudstva, kao i druge državne organe da, u skladu sa svojim zakonskim obavezama, preduzmu odgovarajuće mere u cilju zaštite nezavisnosti sudstva, poštovanja pravnog poretka i zaštite ugleda Srbije, a time i zaštite osnovnih prava i sloboda njenih građana.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Društvo sudija: Ocenjivanje rada sudija i tužilaca nije posao Nebojše Stefanovića

Izvor: SEEbiz.eu, 04.Feb.2019

BEOGRAD - Društvo sudija Srbije saopštilo je danas da ocenjivanje rada sudija i tužilaca nije posao ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i da predstavlja protivustavni pritisak na pravosudne organe..."Tužilaštvo je to koje odlučuje da li će preduzimati krivično gonjenje na osnovu...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.