Izvor: Radio 021, 08.Mar.2021, 12:00

Drugi svetski rat i Jugoslavija: Ženama su pretili glad, mučenja, logori, smrt, ali i šišanje

Kako su se u ratnom vihoru snalazile ratnice, špijunke, prostitutke, majke i supruge na selu i u gradu, za BBC govori istoričarka Ljubinka Škodrić.

BBCFotografije iz državnih arhiva i muzeja Ruske federacije bile su izložene na Trgu Republike u Beogradu u maju ove godine povodom 75 godina od kraja Drugog svetskog rata

Kada je prošle jeseni u Francuskoj porodica iz Bosne i Hercegovine ćerku pretukla i obrijala joj kosu, jer je, navodno, želela da se uda za Srbina, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << mnogi su bili šokirani, a usledilo je i proterivanje iz zemlje.

Međutim, i francuskom i balkanskim društvima takvo ophođenje prema ženama nije novost - naprotiv, postoji decenijama iako se o tome ne govori mnogo.

Tokom Drugog svetskog rata žene su šišane po kazni - za takozvanu „horizontalnu kolaboraciju", navodi istoričarka Ljubinka Škodrić.

„Šišanje žena koje su bile u intimnim vezama sa okupatorom je zapanjujuće slično na teritoriji cele Evrope tokom Drugog svetskog rata.

„Bilo bi zanimljivo tragati za korenima te pojave", kaže Škodrić za BBC na srpskom.

Ginekološkinja iz Aušvica koja je morala da ubija bebe „Otkud žena na frontu": O pitanju Dariji Kisić Tepavčević, ženama u ratu i gomili ordenja Kako u Srbiji pamtimo Drugi svetski rat

Ovo je samo jedna od brojnih tema o kojima istoričarka, na osnovu obimne naučne građe, piše u novoj knjizi „Žena u okupiranoj Srbiji 1941-1944".

U njoj odgovara na pitanja koja naučnici dosad nisu često postavljali.

Jedno od njih je - kako je izgledao običan dan žene u Beogradu tokom nemačke okupacije?

Šta je za to vreme radila žena u obližnjem selu Rušanj?

Kako su živele pripadnice sukobljenih pokreta otpora, a kako prostitutke u Srbiji u periodu dok je Treći rajh vladao dobrim delom Evrope?

BBCŠišanje žena fenomen 20. veka

Iako podseća na plemenske i arhaične običaje, prisilno šišanje je fenomen 20. veka, koji se pojavljuje kada i svetski ratovi - kada odvode veliki broj muškaraca u ratno zarobljeništvo.

„Tih slučajeva je u Srbiji bilo i tokom Prvog svetskog rata, u Španiji tokom Španskog građanskog rata i onda eskalacija tokom Drugog svetskog rata.

„U Francuskoj, Belgiji, Holandiji, Danskoj, Norveškoj", navodi saradnica Instituta za savremenu istoriju.

Postoje i autentične fotografije Roberta Kape kao svedočanstvo tog vida javnog sramoćenja.

Na slici iz 1944. vidi se žena obrijane glave sa detetom u naručju u Francuskoj.

Robert Capa: French woman with child gathered by a German soldier being marched through the streets after having her hair shaved as a punishment, France 1944. National Museum Cardiff pic.twitter.com/psqkKlgxIT

— Dr Dawn Woolley (@dawn_woolley) December 21, 2017

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.